Tadżin lham lahlou
Lham lahlou- czyli w dosłownym tłumaczeniu ,,słodkie mięso". To algierskie danie znane również pod nazwami tajine lahlou i berkok. Jest to baranina lub wołowina podawana na słodko z suszonymi owocami i migdałami. Danie pełne aromatów i przypraw. Bardzo popularne i lubiane w Algierii. Często podawane na weselach. W efekcie powolnego duszenia powstaje bardzo aromatyczny gulasz z miękkimi i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa i suszonymi owocami. Przepis na lham lahlou jest prosty, tylko spójrzcie:
PRZEPIS
- 500/ 600 baraniny lub wołowiny
- 200 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g rodzynek
- garść obranych migdałów
- 1 duża łyżka masła
- 1 cebula
- 1 i 1/2 łyżki miodu (ja użyłam miodu migdałowego Huzar)
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (jeśli nie macie, możecie pominąć)
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy lub szafranu dla ładnego koloru .
Przepis powstał dzięki współpracy z marką Huzar. Jak wiecie, ich miody polecam Wam już od dawna bo sama ich używam i bardzo je lubię. Moimi ulubionymi są pomarańczowy, migdałowy, akacjowy i lawendowy ale Huzar ma w ofercie o wiele więcej smaków. Do tego dania użyłam migdałowego. Pozyskuje się go z nektaru kwiatów migdałowca. W smaku jest słodki z wyraźną nutą migdału. Podobnie jak inne miody ma działanie odżywcze i wzmacniające dla naszego organizmu- ma szerokie właściwości zdrowotne i świetnie wpływa na układ krążenia. Ponadto znajduje zastosowanie w pielęgnacji włosów, paznokci i skóry
Komentarze
Prześlij komentarz