Tadżin lham lahlou


Lham lahlou- czyli w dosłownym tłumaczeniu ,,słodkie mięso". To algierskie danie znane również pod nazwami tajine lahlou i berkok. Jest to baranina lub wołowina podawana na słodko z suszonymi owocami i migdałami. Danie pełne aromatów i przypraw. Bardzo popularne i lubiane w Algierii. Często podawane na weselach. W efekcie powolnego duszenia powstaje bardzo aromatyczny gulasz z miękkimi i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa i suszonymi owocami. Przepis na lham lahlou jest prosty, tylko spójrzcie:


PRZEPIS 
  • 500/ 600 baraniny lub wołowiny 
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g rodzynek
  • garść obranych migdałów
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 łyżki miodu (ja użyłam miodu migdałowego Huzar
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (jeśli nie macie, możecie pominąć)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy lub szafranu dla ładnego koloru . 
Śliwki i morele włożyć do miseczki. Owoce zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut a następnie odcedzić. W garnku rozpuścić masło i dodać startą na tarce cebulę. Chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone w kawałki mięso, cynamon oraz sól i pieprz. Zalać zimną wodą tak aby przykryła mięso. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać miód, wodę z kwiatu pomarańczy oraz morele, śliwki, rodzynki i migdały. W razie potrzeby dolać trochę wody. Całość powinna się dusić jeszcze kilkanaście minut. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu. Gotowe danie podawać z tym z czym się lubi, według mnie najsmaczniejsze jest z ryżem.


Przepis powstał dzięki współpracy z marką Huzar. Jak wiecie, ich miody polecam Wam już od dawna bo sama ich używam i bardzo je lubię. Moimi ulubionymi są pomarańczowy, migdałowy, akacjowy i lawendowy ale Huzar ma w ofercie o wiele więcej smaków. Do tego dania użyłam migdałowego. Pozyskuje się go z nektaru kwiatów migdałowca. W smaku jest słodki z wyraźną nutą migdału. Podobnie jak inne miody ma działanie odżywcze i wzmacniające dla naszego organizmu- ma szerokie właściwości zdrowotne i świetnie wpływa na układ krążenia. Ponadto znajduje zastosowanie w pielęgnacji włosów, paznokci i skóry

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa