Ciasto z pomarańczami
Słodkie, pachnące pomarańczami ciasto w zimowo-świątecznym klimacie. Z pewnością ucieszy oko i podniebienie domowników i gości. Puszyste ciasto polane słodkim i pachnącym pomarańczami syropem . Do ciasta i syropu użyłam mojego ulubionego miodu pomarańczowego. Ma bardzo łagodny smak i cudowny zapach. Świetnie pasuje do deserów i sałatek. Polecany jest w przeziębieniach, chorobach układu krążenia, łagodzi stres i bezsenność.
PRZEPIS
- 190 g kefiru/maślanki
- 220 g mąki
- 110 g masła
- 3 spore jajka
- skórka otarta z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru i dwie łyżki miodu. Ja użyłam miodu pomarańczowego od Miody Huzar
Składniki na syrop:
- 3 pomarańcze sycylijskie (czerwone) lub zwykłe albo po kilka plasterków z każdej
- 130 g cukru i 2 łyżki miodu
- 100 ml wody
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
W misce wymieszać maślankę/kefir z roztopionym i wystudzonym masłem. Dodać cukier, miód, skórkę z pomarańczy i jajka. Wymieszać mikserem lub rózgą. Dodać przesianą mąkę i sodę. Wymieszać krótko, tylko aż składniki się połączą i powstanie gładka masa.
Na dnie tortownicy poukładać plasterki pomarańczy które gotowały się w syropie. Wyłożyć na nie ciasto. Piec w 160ºC do tzw. suchego patyczka (w moim piekarniku 40 minut). Po upieczeniu wyjąć ciasto z tortownicy i odciąć wierzch. Ciasto ponakłuwać widelcem i polewać syropem w którym gotowały się plastry pomarańczy. Ostatnie 3 łyżki syropu zostawić na później. Gdy ciasto wystygnie przełożyć je dnem do góry i polać pozostałym syropem.
Przepis powstał we współpracy z Miody Huzar
Komentarze
Prześlij komentarz