Ciasto z pomarańczami

Słodkie, pachnące pomarańczami ciasto w zimowo-świątecznym klimacie. Z pewnością ucieszy oko i podniebienie domowników i gości. Puszyste ciasto polane słodkim i pachnącym pomarańczami syropem . Do ciasta i syropu użyłam mojego ulubionego miodu pomarańczowego. Ma bardzo łagodny smak i cudowny zapach. Świetnie pasuje do deserów i sałatek. Polecany jest w przeziębieniach, chorobach układu krążenia, łagodzi stres i bezsenność.

PRZEPIS

  • 190 g kefiru/maślanki
  • 220 g mąki
  • 110 g masła
  • 3 spore jajka
  • skórka otarta z pomarańczy 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru i dwie łyżki miodu. Ja użyłam miodu pomarańczowego od Miody Huzar

Składniki na syrop:

  • 3 pomarańcze sycylijskie (czerwone) lub zwykłe albo po kilka plasterków z każdej
  • 130 g cukru i 2 łyżki miodu
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pomarańcze wyparzyć, wyszorować i pokroić w grubsze plasterki (jeśli będą cienkie to rozpadną się w syropie). W garnku zagotować wodę i włożyć plastry pomarańczy na 2 minuty. Wyjąć owoce , wylać wodę. W garnuszku umieścić składniki na syrop, wymieszać i zagotować. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

W misce wymieszać maślankę/kefir z roztopionym i wystudzonym masłem. Dodać cukier, miód, skórkę z pomarańczy i jajka. Wymieszać mikserem lub rózgą. Dodać przesianą mąkę i sodę. Wymieszać krótko, tylko aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. 

Na dnie tortownicy poukładać plasterki pomarańczy które gotowały się w syropie. Wyłożyć na nie ciasto. Piec w 160ºC do tzw. suchego patyczka (w moim piekarniku 40 minut). Po upieczeniu wyjąć ciasto z tortownicy i odciąć wierzch. Ciasto ponakłuwać widelcem i polewać syropem w którym gotowały się plastry pomarańczy. Ostatnie 3 łyżki syropu zostawić na później. Gdy ciasto wystygnie przełożyć je dnem do góry i polać pozostałym syropem.

Przepis powstał we współpracy z Miody Huzar




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa