Przejdź do głównej zawartości

Mieszkanie i koszty jego utrzymania w Algierii


źródło: ouvalalgerie.com


MIESZKANIE OD PAŃSTWA

Każde małżeństwo w Algierii może składać wniosek o mieszkanie (zazwyczaj dostaje się 3 pokojowe lub 4). Przy składaniu wniosku trzeba wpłacić tzw. wkład minimalny. Po odebraniu mieszkania dopłaca się jeszcze część. Obecnie państwo pokrywa ok. 65% ceny mieszkania a resztę płaci kupujący. Czas oczekiwania od 2 do 5 lat, ale jeśli ma się znajomości to szybciej. Lokalizacja mieszkania- w tym samym mieście w którym składa się wniosek lub na obrzeżach miasta. Wszystko w nowym budownictwie.

Mieszkanie można też kupić samodzielnie bez pomocy państwa i praktycznie od ręki, samodzielnie wybierając lokalizację oraz wygląd mieszkania. Wtedy jednak kupujący płaci 100% ceny.

Mieszkanie jest własnością zarówno męża jak i żony. W razie rozwodu albo kobieta z dziećmi zostają w mieszkaniu albo mąż musi zapewnić żonie i dzieciom inne lokum. Jeśli nie mają dzieci to będą negocjować lub załatwiać sądownie w czasie rozwodu, że albo sprzedadzą mieszkanie i podzielą się pieniędzmi albo jedna strona zatrzyma mieszkanie i spłaci tę drugą.

CENY MIESZKAŃ

Koszt kupna mieszkania zależy jak w każdym kraju od lokalizacji i metrażu. Kawalerka w stolicy- w Algierze ok. 230 tys. zł a 3 pokojowe ok. 650 tys. W luksusowym apartamentowcu ceny podobne jak w Polsce, nawet milion zł lub więcej. W mniejszym mieście 3 pokojowe za ok. 160- 250 tys zł. (operuje naszą walutą dla lepszego zrozumienia)

KOSZTY I OPŁATY 

Poza luksusowymi budynkami i osiedlami nie ma czegoś takiego jak czynsz. Płaci się tylko za rachunki wedle stanu liczników- woda, prąd i gaz i jeśli ktoś ma to za internet. Telewizja jest za darmo oprócz specjalnych pakietów. W zwykłych budynkach nie ma opłat za wywóz śmieci.

Przykładowo w rodzinie 4 osobowej płaci się kwartalnie ok. 400 zł za prąd i gaz czyli miesięcznie wychodzi ok. 133 zł. Za wodę płaci się także kwartalnie, ok. 400 zł (operuje naszą walutą dla lepszego zrozumienia).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło