Mutabal/baba ghanoush- pasta z bakłażana z jogurtem
Mutabal czyli pasta z bakłażana, tym razem wersja z jogurtem naturalnym. Tutaj znajdziecie wersję bez jogurt, a tutaj przepis na domową pastę tahini.
Mutabal to wedle źródła poprawna nazwa tej pasty, jednak wertując internet zauważyłam, że większość osób zna ją pod nazwą baba ghanoush (choć w baba ghanoush brak tahini, jest za to melasa z owocu granata).
To bardzo popularna na Bliskim Wschodzie i w Egipcie potrawa w formie pasty do smarowania pieczywa. Jest to jedna z trzech obok hummusu oraz guacamole past które uwielbiam i często robię. Przepis jest banalnie prosty.
SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- jogurt naturalny
WYKONANIE:
Bakłażany położyć na palnikach kuchenki i opalać ok. 15 minut, przewracając z każdej strony co kilka minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kiedy bakłażany będą już czarne, zwęglone i miękkie zdjąć je z palników i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 15 minut.
Gorące bakłażany przeciąć na połowę i za pomocą łyżki wyjąć miąższ. Gdy trochę ostygnie, pokroić na drobne kawałeczki albo zblendować.
Przełożyć go do miseczki i dodać sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę, tahini i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Pastę zostawić aby całkiem ostygła a następnie włożyć na chwilę do lodówki.
Podawać jako pastę do smarowania pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz