Mutabal/baba ghanoush- pasta z bakłażana z jogurtem



Mutabal czyli pasta z bakłażana, tym razem wersja z jogurtem naturalnym. Tutaj znajdziecie wersję bez jogurt, a tutaj przepis na domową pastę tahini. 

Mutabal to wedle źródła poprawna nazwa tej pasty, jednak wertując internet zauważyłam, że większość osób zna ją pod nazwą baba ghanoush (choć w baba ghanoush brak tahini, jest za to melasa z owocu granata). 

To bardzo popularna na Bliskim Wschodzie i w Egipcie potrawa w formie pasty do smarowania pieczywa. Jest to jedna z trzech obok hummusu oraz guacamole past które uwielbiam i często robię. Przepis jest banalnie prosty.


SKŁADNIKI:

  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny


WYKONANIE:


Bakłażany położyć na palnikach kuchenki i opalać ok. 15 minut, przewracając z każdej strony co kilka minut. 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Kiedy bakłażany będą już czarne, zwęglone i miękkie zdjąć je z palników i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 15 minut. 

Gorące bakłażany przeciąć na połowę i za pomocą łyżki wyjąć miąższ. Gdy trochę ostygnie, pokroić na drobne kawałeczki albo zblendować. 

Przełożyć go do miseczki i dodać sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę, tahini i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Pastę zostawić aby całkiem ostygła a następnie włożyć na chwilę do lodówki. 

Podawać jako pastę do smarowania pieczywa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa