Kalb el louz/chamiya- algierskie ciasto z semoliny (przepis II)



Kalb el louz czyli popularne ciasto prosto z Algierii. Kalb el louz znaczy serce migdałów. Nie jest to jednak jedyna nazwa tego ciasta. Na zachodzie kraju nazywają je chamiya [szemija] a na wschodzie harissa.

Algierczycy uwielbiają jeść to ciasto popijając miętową herbatą lub kawą. Najczęściej spożywane jest wieczorami, po posiłku w czasie ramadanu.

Słodkie ale przepyszne! Możecie oczywiście regulować ilość cukru wedle własnego gustu. Semolinę możecie zastąpić kaszą manną. Próbowałam i wyszło idealne :) Czym jest semolina i kiedy można ją zastąpić manną, przeczytacie tutaj


WYKONANIE


- 6 szklaneczek semoliny lub kaszy manny
- szczypta soli
- 2 szklaneczki cukru
- 1 szklaneczka rozpuszczonego masła lub oleju
- 1 szklaneczka mleka
- 1 szklaneczka wody z kwiatu pomarańczy
- migdały
.
syrop:
- 2,5 szklanki cukru
- 5,5 szklanki wody
- sok z 3/4 cytryny
- 3/4 szklanki wody z kwiatu pomarańczy


moja szklaneczka 160 ml a szklanka 200 ml


Rozpocząć od przygotowania syropu. Do garnuszka wsypać cukier, wlać wodę, sok z cytryny i wodę z kwiatu pomarańczy. Wymieszać i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Odstawić do ostudzenia.

Do miski wsypać semolinę lub kaszę mannę, dodać szczyptę soli i cukier. Wymieszać. Dodać masło, mleko i wodę z kwiatu pomarańczy. Wymieszaj dość szybko ale dokładnie.

Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pokroić w kwadraty i w każdy kawałek wsadzić migdał. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w 220 stopniach aż ciasto będzie mocno złote na wierzchu.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i od razu polać częścią syropu. Odczekać aż ciasto wciągnie syrop. Dolać resztę syropu. Ciasto odstawić na całą noc. Najlepsze będzie bowiem następnego dnia gdy będzie odpowiednio nasączone syropem.

Przepis na inną wersję tego ciasta znajdziecie klikając tutaj



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa