Bourek to algierska przekąska, przypominająca nieco znane nam sajgonki. Bourek wywodzi się z kuchni Imperium Osmańskiego, do którego kiedyś należała Algieria.
Przygotowuje się go z ciasta dioul (znane też jako yufka) które z powodzeniem można zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotowe w sklepach arabskich lub internetowych. Przepis na domowy dioul znajdziecie tutaj
Bourek przyrządza się z różnymi farszami np. z mielonym mięsem, z kurczakiem i serkiem topionym, z pieczarkami, z ziemniakami i tuńczykiem, ziemniakami i cebulą, z krewetkami.
SKŁADNIKI
- ciasto dioul/yufka (kupne lub z mojego przepisu)
- mielone mięso wołowe (ok. 300 lub 350 g)
- cebula
- mały ząbek czosnku
- 1 jajko
- kilka gałązek natki lub kolendry
- sól, pieprz
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bardzo drobno pokrojoną cebulę. Chwilę przesmażyć, aż będzie jasno złota i dodać pokrojony drobno czosnek. Podsmażyć a następnie dodać mięso i przyprawy. Mieszać i rozdrabniać widelcem/łyżką mięso aby nie zostały nam duże kawałki. Gdy mięso będzie już usmażone, zdjąć patelnię z ognia i wbić do środka jajko. Szybko i energicznie wymieszać je z mięsem. Dodać poszatkowaną natkę lub kolendrę. Niektórzy dodają jeszcze trochę startego żółtego sera. Ostawić farsz aby ostygł.
Każdy płat ciasta dioul przekroić ostrym nożem na pół. Na płat ciasta nałożyć farsz i składać go w małe trójkąciki lub cygara (ma youtube pełno jest filmików, wpiszcie bourek algerien)
Na czystej patelni rozgrzać olej i smażyć boureki aż będą miały złoty kolor z każdej strony.
Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Ciepłe podawać jako przekąska lub dodatek do szorby lub hariry (wszystkie przepisy na algierskie zupy znajdziecie na blogu, wpisując ,,szorba''/,,harira'')
Komentarze
Prześlij komentarz