Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z figami, pomarańczą i halloumi



Gdy kilka lat temu eksperymentalnie posadziliśmy drzewko figowe nie przypuszczałam, że w polskim klimacie coś z niego będzie. Teraz po kilku latach, jest ogromne. W tym roku doczekało się owoców i niektóre są dojrzałe i słodkie. Jesienny klimat zainspirował mnie do zrobienia pysznej sałatki z figami i orientalnym elementem w postaci sera halloumi. Kropką nad i jest słodko-kwaśny dressing którego jednym z elementów jest miód. 

PRZEPIS

  •  kilka fig
  • pomarańcza
  • ser halloumi
  • roszponka

Dressing do sałatki

  • łyżeczka miodu (u mnie jeden z moich ulubionych czyli miód wrzosowy Huzar)
  •  łyżeczka musztardy
  • 1 lub 2 łyżeczki oliwy
  • odrobina octu


Ser pokroić na plastry i grillować w piekarniku lub na patelni. Figi pokroić na kawałki lub plastry. Obrać pomarańcze i pokroić na kawałki lub półplasterki. Na półmisku ułożyć roszponkę a nią owoce oraz ser. W małej miseczce umieścić składniki do dressingu i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę.

Wiecie, że miód wrzosowy jest esencjonalny i ma wyraźny zapach wrzosu ze względu na zawartość olejków eterycznych? Nie dość, że smakuje wspaniale (czasem wyjadam go łyżeczkami) to polecany jest w czasie przeziębienia- zwiększa odporność, działa bakteriobójczo. Ma też właściwości antyseptyczne i super pomaga przy bólu gardła. To tylko kilka z jego licznych zalet. Miód wrzosowy Huzar to jeden z grupy miodów europejskich tej firmy. Niektóre z nich to miód rozmarynowy, migdałowy, pomarańczowy czy lawendowy. Z miodami tej firmy ,,poznałam się" 3 lata temu gdy kupiłam jeden na spróbowanie i od tego czasu są jednymi z moich ulubionych.




Przepis powstał dzięki współpracy z marką Huzar

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło