Sałatka z figami, pomarańczą i halloumi
![]() |
Gdy kilka lat temu eksperymentalnie posadziliśmy drzewko figowe nie przypuszczałam, że w polskim klimacie coś z niego będzie. Teraz po kilku latach, jest ogromne. W tym roku doczekało się owoców i niektóre są dojrzałe i słodkie. Jesienny klimat zainspirował mnie do zrobienia pysznej sałatki z figami i orientalnym elementem w postaci sera halloumi. Kropką nad i jest słodko-kwaśny dressing którego jednym z elementów jest miód.
PRZEPIS
- kilka fig
- pomarańcza
- ser halloumi
- roszponka
Dressing do sałatki
- łyżeczka miodu (u mnie jeden z moich ulubionych czyli miód wrzosowy Huzar)
- łyżeczka musztardy
- 1 lub 2 łyżeczki oliwy
- odrobina octu
Ser pokroić na plastry i grillować w piekarniku lub na patelni. Figi pokroić na kawałki lub plastry. Obrać pomarańcze i pokroić na kawałki lub półplasterki. Na półmisku ułożyć roszponkę a nią owoce oraz ser. W małej miseczce umieścić składniki do dressingu i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę.
Wiecie, że miód wrzosowy jest esencjonalny i ma wyraźny zapach wrzosu ze względu na zawartość olejków eterycznych? Nie dość, że smakuje wspaniale (czasem wyjadam go łyżeczkami) to polecany jest w czasie przeziębienia- zwiększa odporność, działa bakteriobójczo. Ma też właściwości antyseptyczne i super pomaga przy bólu gardła. To tylko kilka z jego licznych zalet. Miód wrzosowy Huzar to jeden z grupy miodów europejskich tej firmy. Niektóre z nich to miód rozmarynowy, migdałowy, pomarańczowy czy lawendowy. Z miodami tej firmy ,,poznałam się" 3 lata temu gdy kupiłam jeden na spróbowanie i od tego czasu są jednymi z moich ulubionych.
Przepis powstał dzięki współpracy z marką Huzar
Komentarze
Prześlij komentarz