Sałatka z figami, pomarańczą i halloumi



Gdy kilka lat temu eksperymentalnie posadziliśmy drzewko figowe nie przypuszczałam, że w polskim klimacie coś z niego będzie. Teraz po kilku latach, jest ogromne. W tym roku doczekało się owoców i niektóre są dojrzałe i słodkie. Jesienny klimat zainspirował mnie do zrobienia pysznej sałatki z figami i orientalnym elementem w postaci sera halloumi. Kropką nad i jest słodko-kwaśny dressing którego jednym z elementów jest miód. 

PRZEPIS

  •  kilka fig
  • pomarańcza
  • ser halloumi
  • roszponka

Dressing do sałatki

  • łyżeczka miodu (u mnie jeden z moich ulubionych czyli miód wrzosowy Huzar)
  •  łyżeczka musztardy
  • 1 lub 2 łyżeczki oliwy
  • odrobina octu


Ser pokroić na plastry i grillować w piekarniku lub na patelni. Figi pokroić na kawałki lub plastry. Obrać pomarańcze i pokroić na kawałki lub półplasterki. Na półmisku ułożyć roszponkę a nią owoce oraz ser. W małej miseczce umieścić składniki do dressingu i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę.

Wiecie, że miód wrzosowy jest esencjonalny i ma wyraźny zapach wrzosu ze względu na zawartość olejków eterycznych? Nie dość, że smakuje wspaniale (czasem wyjadam go łyżeczkami) to polecany jest w czasie przeziębienia- zwiększa odporność, działa bakteriobójczo. Ma też właściwości antyseptyczne i super pomaga przy bólu gardła. To tylko kilka z jego licznych zalet. Miód wrzosowy Huzar to jeden z grupy miodów europejskich tej firmy. Niektóre z nich to miód rozmarynowy, migdałowy, pomarańczowy czy lawendowy. Z miodami tej firmy ,,poznałam się" 3 lata temu gdy kupiłam jeden na spróbowanie i od tego czasu są jednymi z moich ulubionych.




Przepis powstał dzięki współpracy z marką Huzar

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa