Ciasteczka Sables



Ciasteczka ,,sables''- najbardziej znane, kruche ciasteczka w Algierii. Wywodzą się z północy Francji a francuskie słowo ,,sable'' oznacza piasek, co nawiązuje do kruchej i delikatnej konsystencji ciasteczek. W Algierii ciasteczka posypuje się cukrem pudrem i przekłada konfiturą np. morelową lub wiśniową. 

Przepisów na sables jest całe mnóstwo- w niektórych znajdziecie całe jajko, w innych tylko żółtko. Niektórzy dodają odrobinę wody, inni uważają że jest niepotrzebna. Przedstawiam Wam swój ulubiony przepis na te pyszne ciastka. 

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki 
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • konfitura owocowa

WYKONANIE:

Jajko utrzeć z masłem, dodać szczyptę soli a następnie dosypać mąkę i cukier puder. Ciasto zebrać rękoma i uformować szybko w kulę. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć na lodówki na 20-30 minut. 

Ciasto rozwałkować i wycinać za pomocą foremek ciasteczka. Z połowy wykrawać kółka a z połowy kółka z dziurką w środku. 

Piec w 160 stopni przez 10-15 minut aż się zarumienią. 

Kółka bez dziurek posmarować konfiturą póki są jeszcze ciepłe. Kółka z dziurkami posypać cukrem pudrem a następnie ułożyć je na kółkach posmarowanych konfiturą. 

Odstawić do ostygnięcia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa