Ciasteczka Sables
Ciasteczka ,,sables''- najbardziej znane, kruche ciasteczka w Algierii. Wywodzą się z północy Francji a francuskie słowo ,,sable'' oznacza piasek, co nawiązuje do kruchej i delikatnej konsystencji ciasteczek. W Algierii ciasteczka posypuje się cukrem pudrem i przekłada konfiturą np. morelową lub wiśniową.
Przepisów na sables jest całe mnóstwo- w niektórych znajdziecie całe jajko, w innych tylko żółtko. Niektórzy dodają odrobinę wody, inni uważają że jest niepotrzebna. Przedstawiam Wam swój ulubiony przepis na te pyszne ciastka.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- konfitura owocowa
WYKONANIE:
Jajko utrzeć z masłem, dodać szczyptę soli a następnie dosypać mąkę i cukier puder. Ciasto zebrać rękoma i uformować szybko w kulę. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć na lodówki na 20-30 minut.
Ciasto rozwałkować i wycinać za pomocą foremek ciasteczka. Z połowy wykrawać kółka a z połowy kółka z dziurką w środku.
Piec w 160 stopni przez 10-15 minut aż się zarumienią.
Kółka bez dziurek posmarować konfiturą póki są jeszcze ciepłe. Kółka z dziurkami posypać cukrem pudrem a następnie ułożyć je na kółkach posmarowanych konfiturą.
Odstawić do ostygnięcia
Komentarze
Prześlij komentarz