Sos paprykowy


Sos paprykowy. Idealny do mięsa, wędlin, serów. Pyszny!


SKŁADNIKI
  • 1 i 1/2 kg papryki
  • 7 lub 8 ostrych papryczek chili z nasionami
  • 1 i 1/2 główki czosnku
  • 450 g koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu 10% spirytusowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1/2 torebki suszonej bazylii lub oregano
  • 2 liście laurowe

WYKONANIE

Do garnka wlać oliwę, dodać cukier i sól. 

Papryki i papryczki chilli pokroić i dorzucić do garnka. Gotować aż zacznie wrzeć a następnie gotować kolejne 30 minut. 

Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. 

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnka. Następnie dodać ocet, koncentrat, liście laurowe i bazylię lub oregano. 

Od momentu gdy sos zacznie wrzeć gotować go jeszcze 15 minut. 

Następnie nakładać go od razu do słoiczków. Słoiczki zakręcić i owinąć w koc lub gruby ręcznik. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa