Sos paprykowy
Sos paprykowy. Idealny do mięsa, wędlin, serów. Pyszny!
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg papryki
- 7 lub 8 ostrych papryczek chili z nasionami
- 1 i 1/2 główki czosnku
- 450 g koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki octu 10% spirytusowego
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1/2 torebki suszonej bazylii lub oregano
- 2 liście laurowe
WYKONANIE
Do garnka wlać oliwę, dodać cukier i sól.
Papryki i papryczki chilli pokroić i dorzucić do garnka. Gotować aż zacznie wrzeć a następnie gotować kolejne 30 minut.
Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnka. Następnie dodać ocet, koncentrat, liście laurowe i bazylię lub oregano.
Od momentu gdy sos zacznie wrzeć gotować go jeszcze 15 minut.
Następnie nakładać go od razu do słoiczków. Słoiczki zakręcić i owinąć w koc lub gruby ręcznik. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz