Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Lubicie serniki na zimno? Jakie dodajecie owoce? W tym z powodzeniem możecie zastąpić truskawki innymi ulubionymi owocami i inną w smaku galaretką. Ja wypróbowałam ostatnio wersję z malinami i była równie pyszna! Możecie również użyć jeżyn, brzoskwiń lub borówek.
SKŁADNIKI
- 1 kg białego sera (zmielonego 3x lub z wiaderka)
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe i 850 ml wody
- biszkopty
- 150 g śmietanki 36%
- 1/2 szklanki mleka i nieco mleka do biszkoptów
- dwie łyżeczki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- szklanka cukru pudru (lub tyle ile się lubi)
- 2 łyżki żelatyny lub odpowiednia ilość agaru
WYKONANIE
Spód większej tortownicy lub blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i każdy z nich polać paroma kroplami mleka.
1/2 szklanki mleka zagotować i przelać do miseczki. Dodać żelatynę i energicznie wymieszać do rozpuszczenia.
W misce umieścić ser, śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy. Wymieszać.
Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej i wymieszać (końcówką do ubijania białek). Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy a na koniec przełożyć całą zawartość do miski z masą serową. Wymieszać.
Mase serową wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Wstawić do lodówki by nieco stężała.
Na lekko stężałe ciasto wyłożyć truskawki, lekko wciskając je w masę. Schować ciasto do lodówki.
Galaretki wsypać do miski i wlać 850 ml wody. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie chłodna przelać ją do dużego płaskiego pojemnika lub blachy i schować do lodówki. Gdy galaretka będzie już gotowa, wyjąć ją i pokroić w kostkę a następnie równomiernie rozsypać ją po wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto powinno posiedzieć w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz