Sernik na zimno z truskawkami i galaretką


Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Lubicie serniki na zimno? Jakie dodajecie owoce? W tym z powodzeniem możecie zastąpić truskawki innymi ulubionymi owocami i inną w smaku galaretką. Ja wypróbowałam ostatnio wersję z malinami i była równie pyszna! Możecie również użyć jeżyn, brzoskwiń lub borówek. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg białego sera (zmielonego 3x lub z wiaderka)
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe i 850 ml wody
  • biszkopty
  • 150 g śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki mleka i nieco mleka do biszkoptów
  • dwie łyżeczki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka cukru pudru (lub tyle ile się lubi)
  • 2 łyżki żelatyny lub odpowiednia ilość agaru

WYKONANIE

Spód większej tortownicy lub blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i każdy z nich polać paroma kroplami mleka. 

1/2 szklanki mleka zagotować i przelać do miseczki. Dodać żelatynę i energicznie wymieszać do rozpuszczenia. 

W misce umieścić ser, śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy. Wymieszać. 

Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej i wymieszać (końcówką do ubijania białek). Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy a na koniec przełożyć całą zawartość do miski z masą serową. Wymieszać.

Mase serową wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Wstawić do lodówki by nieco stężała.

Na lekko stężałe ciasto wyłożyć truskawki, lekko wciskając je w masę. Schować ciasto do lodówki.

Galaretki wsypać do miski i wlać 850 ml wody. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie chłodna przelać ją do dużego płaskiego pojemnika lub blachy i schować do lodówki. Gdy galaretka będzie już gotowa, wyjąć ją i pokroić w kostkę a następnie równomiernie rozsypać ją po wierzchu ciasta. 

Gotowe ciasto powinno posiedzieć w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej całą noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa