Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką


Sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Lubicie serniki na zimno? Jakie dodajecie owoce? W tym z powodzeniem możecie zastąpić truskawki innymi ulubionymi owocami i inną w smaku galaretką. Ja wypróbowałam ostatnio wersję z malinami i była równie pyszna! Możecie również użyć jeżyn, brzoskwiń lub borówek. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg białego sera (zmielonego 3x lub z wiaderka)
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe i 850 ml wody
  • biszkopty
  • 150 g śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki mleka i nieco mleka do biszkoptów
  • dwie łyżeczki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka cukru pudru (lub tyle ile się lubi)
  • 2 łyżki żelatyny lub odpowiednia ilość agaru

WYKONANIE

Spód większej tortownicy lub blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i każdy z nich polać paroma kroplami mleka. 

1/2 szklanki mleka zagotować i przelać do miseczki. Dodać żelatynę i energicznie wymieszać do rozpuszczenia. 

W misce umieścić ser, śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy. Wymieszać. 

Do żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej i wymieszać (końcówką do ubijania białek). Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy a na koniec przełożyć całą zawartość do miski z masą serową. Wymieszać.

Mase serową wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Wstawić do lodówki by nieco stężała.

Na lekko stężałe ciasto wyłożyć truskawki, lekko wciskając je w masę. Schować ciasto do lodówki.

Galaretki wsypać do miski i wlać 850 ml wody. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie chłodna przelać ją do dużego płaskiego pojemnika lub blachy i schować do lodówki. Gdy galaretka będzie już gotowa, wyjąć ją i pokroić w kostkę a następnie równomiernie rozsypać ją po wierzchu ciasta. 

Gotowe ciasto powinno posiedzieć w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej całą noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło