Szorba (przepis V)



Szorba czyli kolejna wersja popularnej algierskiej zupy. Aromatyczna, pachnąca obłędnie przyprawami i ziołami. Niezwykle popularna zupa w Algierii, na równi z harirą. 


Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w słonych potrawach. Niektórzy lubią dodać do niej kawałki kurczaka, inni klopsiki. Szorba może być przetarta lub z kawałkami warzyw- znowu w zależności od regionu lub gustu gospodyni. Jednym słowem, co region to trochę inny przepis jak to bywa z każdym daniem.

Koniecznie wypróbujcie ten i pozostałe przepisy które znajdziecie na blogu. Wystarczy wpisać ,,szorba'' w wyszukiwarce w prawym górnym rogu strony. 


SKŁADNIKI:
  • kawałek kurczaka lub wołowiny albo baraniny (można też zweganizować i zrobić na bulionie warzywnym)
  • drobny makaronik
  • 4 duże pomidory
  • 1 mała marchewka
  • kawałek cukinii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść ciecierzycy (suchej która moczyła się całą noc w wodzie/lub tej z puszki)
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy ras el hanout (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • sól i pieprz
  • świeża mięta
  • świeża kolendra
  • plasterek cytryny
WYKONANIE:

Do garnka włożyć startą na tarce cebulę, pokrojony drobno czosnek i pokrojone drobno pomidory. Dodać mięso i chwilę przesmażyć.

Wlać 2 litry wody, dodać koncentrat pomidorowy, warzywa, wszystkie przyprawy (tyle ile lubimy) oraz pęczek kolendry i garść listków mięty.

Gotować zupę aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Wyjąć mięso i kolendrę a zupę zmiksować lub przetrzeć w przecieraku.

Zupę podawać z drobnym makaronem i posypaną drobno posiekaną miętą oraz plasterkiem cytryny, który należy wycisnąć do zupy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa