Przejdź do głównej zawartości

Msemen- algierskie naleśniki




Jeśli znacie już mhadjeb to msemen jest całkiem do niego podobny, jeśli nie wiecie co to mhadjeb to kliknijcie tutaj po przepis. Nie obawiajcie się dużej ilości tłuszczu w przepisie, kompletnie go nie czuć!

SKŁADNIKI:

  • 250 g drobnej semoliny (dostałam wiadomości od niektórych z Was, że używacie zwykłej kaszy manny-semoliny i też wam wychodzą). 
  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki drożdży instant
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml chłodnej wody
  • 80 g masła i 80 ml oleju (jako mieszanka do smarowania ciasta)
  • semolina do podsypywania ciasta
WYKONANIE:

W dużej misce wymieszać semolinę, mąkę, sól i drożdże. Stopniowo i po trochu wlewać wodę, wyrabiając delikatnie ciasto. Gdy wleje się już całą wodę, należy wyrabiać dokładnie ciasto ręcznie ok 15 minut lub za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut aż stanie się gładkie i elastyczne.

UWAGA: w zależności od rodzaju semoliny a także wilgotności powietrza- możliwe że będzie potrzebne nieco więcej wody niż w przepisie. W Algierii skąd przywiozłam przepis 250 ml jest wystarczające. 

Rozpuścić masło i wymieszać je razem z olejem.

Z wyrobionego już ciasta odrywać kuleczki wielkości niewielkich mandarynek.
Każdą kulkę ciasta należy natłuścić mieszanką masła i oleju.

Kuleczki ułożyć na natłuszczonym blacie/tacce i przykryć szczelnie na ok. 30 minut.

Blat nieco natłuścić olejem aby łatwo było na nim rozciągać ciasto. Dłonie zmoczyć w mieszance masła i oleju.

Na blacie, za pomocą dłoni rozpłaszczyć pierwszą kulkę ciasta i rozciągać ją tak aby ciasto było cienkie, niemalże prześwitujące.

Ciasto podsypać nieco semoliną i złożyć w kwadrat. Odłożyć na bok.

Kolejną kulkę ciasta rozciągnąć na blacie, podsypać odrobiną semoliny a na środek położyć ułożony poprzednio kwadratowy naleśnik. Złożyć w kwadrat i delikatnie spłaszczyć.

To samo należy zrobić z pozostałymi kulkami ciasta.

Patelnie rozgrzać nie dodając żadnego tłuszczu. Gdy będzie już dobrze rozgrzana kłaść msemen, delikatnie je spłaszczyć i smażyć z obu stron ok. 3 minuty aż staną się lekko zezłocone.

Msemen jada się w Algierii głównie na słodko z miodem lub konfiturą lub na słono albo bez żadnych dodatków.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło