Msemen- algierskie naleśniki
Jeśli znacie już mhadjeb to msemen jest całkiem do niego podobny, jeśli nie wiecie co to mhadjeb to kliknijcie tutaj po przepis. Nie obawiajcie się dużej ilości tłuszczu w przepisie, kompletnie go nie czuć!
SKŁADNIKI:
- 250 g drobnej semoliny (dostałam wiadomości od niektórych z Was, że używacie zwykłej kaszy manny-semoliny i też wam wychodzą).
- 150 g mąki
- pół łyżeczki drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- 250 ml chłodnej wody
- 80 g masła i 80 ml oleju (jako mieszanka do smarowania ciasta)
- semolina do podsypywania ciasta
W dużej misce wymieszać semolinę, mąkę, sól i drożdże. Stopniowo i po trochu wlewać wodę, wyrabiając delikatnie ciasto. Gdy wleje się już całą wodę, należy wyrabiać dokładnie ciasto ręcznie ok 15 minut lub za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
UWAGA: w zależności od rodzaju semoliny a także wilgotności powietrza- możliwe że będzie potrzebne nieco więcej wody niż w przepisie. W Algierii skąd przywiozłam przepis 250 ml jest wystarczające.
Rozpuścić masło i wymieszać je razem z olejem.
Z wyrobionego już ciasta odrywać kuleczki wielkości niewielkich mandarynek.
Każdą kulkę ciasta należy natłuścić mieszanką masła i oleju.
Kuleczki ułożyć na natłuszczonym blacie/tacce i przykryć szczelnie na ok. 30 minut.
Blat nieco natłuścić olejem aby łatwo było na nim rozciągać ciasto. Dłonie zmoczyć w mieszance masła i oleju.
Na blacie, za pomocą dłoni rozpłaszczyć pierwszą kulkę ciasta i rozciągać ją tak aby ciasto było cienkie, niemalże prześwitujące.
Ciasto podsypać nieco semoliną i złożyć w kwadrat. Odłożyć na bok.
Kolejną kulkę ciasta rozciągnąć na blacie, podsypać odrobiną semoliny a na środek położyć ułożony poprzednio kwadratowy naleśnik. Złożyć w kwadrat i delikatnie spłaszczyć.
To samo należy zrobić z pozostałymi kulkami ciasta.
Patelnie rozgrzać nie dodając żadnego tłuszczu. Gdy będzie już dobrze rozgrzana kłaść msemen, delikatnie je spłaszczyć i smażyć z obu stron ok. 3 minuty aż staną się lekko zezłocone.
Msemen jada się w Algierii głównie na słodko z miodem lub konfiturą lub na słono albo bez żadnych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz