Zupa-krem z cukinii



SKŁADNIKI:

  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 600 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz


Cebulę pokroić drobno w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię umyć i pokroić w kostkę

W garnku rozpuścić masło razem z oliwą i dodać cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodać czosnek i chwilę wszystko podsmażyć.

Do garnka dodać cukinię a następnie całość zalać ciepłym bulionem i gotować ok. 25 minut na niezbyt dużym ogniu. Gotową zupę zmiksować na krem.

Zupę można podawać razem z grzankami domowej roboty


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa