Przejdź do głównej zawartości

Tarta z konfiturą figową



SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko i odrobina mleka d posmarowania ciasta (opcjonalnie)
  • konfitura z fig (kupna lub własnej roboty)
przepis na konfiturę:

  • 1 kg świeżych fig
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu

Figi umyć i osuszyć. Odciąć i wyrzucić końcówki. Figi pokroić na plasterki. Do garnka wlać sok z pomarańczy i cytryny. Dodać figi, cukier, wanilię i cynamon. Podgrzać na większym ogniu. Gdy figi zaczną się rozpadać, zmniejszyć ogień i gotować ok. 70-90 minut, aż konfitura się zagęści. Wrzącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić aż całkowicie ostygną. Jeśli konfitura ma postać dłużej niż 3 miesiące warto ją zapasteryzować.
_____________________________________

Do miski wsypać przesianą mąkę i cukier puder. Dodać zimne, pokrojone w kawałki masło. Połączyć składniki na grubszą kruszonkę i dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić na gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na chwilę do lodówki.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na dwie części. Jedną, większą do wylepienia blaszki i drugą, mniejszą do starcia na tarce/zrobienia paseczków z ciasta na wierzch tarty.

Wylepić dno blaszki (lub dno i boki jeśli robimy w okrągłej foremce), podziurkować ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni aż lekko się podpiecze.

Wyjąć ciasto, wyłożyć konfiturę z fig. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować i wycinać paski którymi przykryje się wierzch tarty. Paski ciasta można posmarować rozbełtanym w mleku żółtkiem aby wierzch ciasta był błyszczący.

Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach aż wierzch uzyska złoty kolor

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło