Tarta z konfiturą figową
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru (można dodać mniej)
- 230 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko i odrobina mleka d posmarowania ciasta (opcjonalnie)
- konfitura z fig (kupna lub własnej roboty)
- 1 kg świeżych fig
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
Figi umyć i osuszyć. Odciąć i wyrzucić końcówki. Figi pokroić na plasterki. Do garnka wlać sok z pomarańczy i cytryny. Dodać figi, cukier, wanilię i cynamon. Podgrzać na większym ogniu. Gdy figi zaczną się rozpadać, zmniejszyć ogień i gotować ok. 70-90 minut, aż konfitura się zagęści. Wrzącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić aż całkowicie ostygną. Jeśli konfitura ma postać dłużej niż 3 miesiące warto ją zapasteryzować.
_____________________________________
Do miski wsypać przesianą mąkę i cukier puder. Dodać zimne, pokrojone w kawałki masło. Połączyć składniki na grubszą kruszonkę i dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić na gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na chwilę do lodówki.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na dwie części. Jedną, większą do wylepienia blaszki i drugą, mniejszą do starcia na tarce/zrobienia paseczków z ciasta na wierzch tarty.
Wylepić dno blaszki (lub dno i boki jeśli robimy w okrągłej foremce), podziurkować ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni aż lekko się podpiecze.
Wyjąć ciasto, wyłożyć konfiturę z fig. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować i wycinać paski którymi przykryje się wierzch tarty. Paski ciasta można posmarować rozbełtanym w mleku żółtkiem aby wierzch ciasta był błyszczący.
Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach aż wierzch uzyska złoty kolor
Komentarze
Prześlij komentarz