Mule z krewetkami po algiersku
W Algierii owoce morza są bardzo popularne i lubiane, szczególnie w rejonach nadmorskich. Najwyższa więc pora na algierski przepis na mule z krewetkami
SKŁADNIKI:
- 500 g świeżych muli
- 350 g krewetek
- 1 szklanka wody (ja dodaje białe wino)
- 2 łyżki oliwy
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka przetartych pomidorów lub kilka świeżych, obranych ze skórki i startych na tarce
- kawałek cytryny
- kolendra lub natka
- kawałek ostrej papryczki lub ostra papryka w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie, w niektórych algierskich przepisach go dodają)
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
- 1 liść laurowy (opcjonalnie, w niektórych algierskich przepisach go dodają)
- 1 łyżka masła
WYKONANIE:
Mule oczyścić i opłukać szybko pod bieżącą, zimną wodą. Pozostawić tylko zamknięte muszle. Otwarte mule wyrzucić.
Krewetki oczyścić (jeśli świeże) lub odmrozić (jeśli mrożone).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Smażyć przez chwilę a następnie dodać pomidory (jeśli świeże to razem z sokiem), sól, pieprz i cukier.
Wlać wino lub wodę i dodać mule. Przemieszać wszystko i przykryć garnek.
Gotować ok. 5-7 minut.
Mule wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do miseczki.
Do garnka włożyć krewetki i gotować ok 5 minut. Następnie dodać masło i wymieszać wszytko. Ponownie dodać do garnka mule. Przemieszać wszystko i podgrzać przez minutę.
Wyłożyć na talerz, posypać świeżą kolendrą lub natką i podać z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz