Mule z krewetkami po algiersku


W Algierii owoce morza są bardzo popularne i lubiane, szczególnie w rejonach nadmorskich. Najwyższa więc pora na algierski przepis na mule z krewetkami

SKŁADNIKI:

  • 500 g świeżych muli
  • 350 g krewetek
  • 1 szklanka wody (ja dodaje białe wino)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 niewielka cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka przetartych pomidorów lub kilka świeżych, obranych ze skórki i startych na tarce
  • kawałek cytryny
  • kolendra lub natka 
  • kawałek ostrej papryczki lub ostra papryka w proszku
  • 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie, w niektórych algierskich przepisach go dodają)
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)
  • 1 liść laurowy (opcjonalnie, w niektórych algierskich przepisach go dodają) 
  • 1 łyżka masła

WYKONANIE:

Mule oczyścić i opłukać szybko pod bieżącą, zimną wodą. Pozostawić tylko zamknięte muszle. Otwarte mule wyrzucić.
Krewetki oczyścić (jeśli świeże) lub odmrozić (jeśli mrożone).

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Smażyć przez chwilę a następnie dodać pomidory (jeśli świeże to razem z sokiem), sól, pieprz i cukier.

Wlać wino lub wodę i dodać mule. Przemieszać wszystko i przykryć garnek.
Gotować ok. 5-7 minut.

Mule wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do miseczki.

Do garnka włożyć krewetki i gotować ok 5 minut. Następnie dodać masło i wymieszać wszytko. Ponownie dodać do garnka mule. Przemieszać wszystko i podgrzać przez minutę.

Wyłożyć na talerz, posypać świeżą kolendrą lub natką i podać z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa