Tort kakaowy z musem czekoladowym


Ten tort zrobił prawdziwą furorę wśród jedzących go gości. Zniknął ze stołu w mgnieniu oka. Koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI:

na biszkopt 
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanka kakao 
do nasączenia biszkoptu
  • 1 łyżka kakao
  • gorąca woda (tyle aby powstała mieszanka o konsystencji takiej jak woda)
krem 
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki 30-stki
  • dwie garście truskawek
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej


WYKONANIE:

Mąkę i kakao przesiać do miseczki.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę a następnie dodawać stopniowo i po trochu cukier. 

Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Najlepiej długo aż do momentu gdy masa będzie bardzo puszysta i podwoi swoją objętość.

Dodawać przesianą mąkę z kakao, stopniowo i po trochu. Połączyć składniki delikatnie za pomocą szpatułki (w żadnym razie nie mikserem). 

Dno tortownicy (23/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do środka ciasto. Wyrównać i piec w temperaturze 180 stopni aż do tzw. suchego patyczka (w zależności od piekarnika ok. 30, 45 minut więc należy sprawdzać). 

Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i upuścić je (w formie) na podłogę z ok. 30 cm wysokości. Odstawić do wystudzenia. 

Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na 4 blaty. 

.......

Czekoladę połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić aby przestygła

Mascarpone i śmietankę umieścić w garnuszku i ubić na gęsto.

1/3 ubitego kremu odłożyć do oddzielnej miseczki i dodać do środka pokrojone w małe kawałki truskawki. 

Wystudzoną czekoladę dodawać stopniowo do reszty kremu i mieszać za pomocą miksera do momentu aż powstanie jednolity, zwarty mus 

Blaty ciasta nasączyć rozpuszczonym w wodzie kakao. 

Na paterze położyć blat ciasta i wyłożyć na niego część musu czekoladowego. Wyrównać i położyć kolejny blat. Wyłożyć biały krem z truskawkami. Wyrównać. Położyć kolejny blat i mus czekoladowy. Czynność powtórzyć jeśli został jeszcze biszkopt. Na ostatni blat biszkoptu nałożyć trochę musu i wyrównać. Musem posmarować także boki tortu i za pomocą szpatułki wyrównać je. 

Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa