Przejdź do głównej zawartości

Tort kakaowy z musem czekoladowym


Ten tort zrobił prawdziwą furorę wśród jedzących go gości. Zniknął ze stołu w mgnieniu oka. Koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI:

na biszkopt 
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanka kakao 
do nasączenia biszkoptu
  • 1 łyżka kakao
  • gorąca woda (tyle aby powstała mieszanka o konsystencji takiej jak woda)
krem 
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki 30-stki
  • dwie garście truskawek
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej


WYKONANIE:

Mąkę i kakao przesiać do miseczki.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę a następnie dodawać stopniowo i po trochu cukier. 

Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Najlepiej długo aż do momentu gdy masa będzie bardzo puszysta i podwoi swoją objętość.

Dodawać przesianą mąkę z kakao, stopniowo i po trochu. Połączyć składniki delikatnie za pomocą szpatułki (w żadnym razie nie mikserem). 

Dno tortownicy (23/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do środka ciasto. Wyrównać i piec w temperaturze 180 stopni aż do tzw. suchego patyczka (w zależności od piekarnika ok. 30, 45 minut więc należy sprawdzać). 

Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i upuścić je (w formie) na podłogę z ok. 30 cm wysokości. Odstawić do wystudzenia. 

Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na 4 blaty. 

.......

Czekoladę połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić aby przestygła

Mascarpone i śmietankę umieścić w garnuszku i ubić na gęsto.

1/3 ubitego kremu odłożyć do oddzielnej miseczki i dodać do środka pokrojone w małe kawałki truskawki. 

Wystudzoną czekoladę dodawać stopniowo do reszty kremu i mieszać za pomocą miksera do momentu aż powstanie jednolity, zwarty mus 

Blaty ciasta nasączyć rozpuszczonym w wodzie kakao. 

Na paterze położyć blat ciasta i wyłożyć na niego część musu czekoladowego. Wyrównać i położyć kolejny blat. Wyłożyć biały krem z truskawkami. Wyrównać. Położyć kolejny blat i mus czekoladowy. Czynność powtórzyć jeśli został jeszcze biszkopt. Na ostatni blat biszkoptu nałożyć trochę musu i wyrównać. Musem posmarować także boki tortu i za pomocą szpatułki wyrównać je. 

Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło