Tort kakaowy z musem czekoladowym
Ten tort zrobił prawdziwą furorę wśród jedzących go gości. Zniknął ze stołu w mgnieniu oka. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
na biszkopt
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanka kakao
- 1 łyżka kakao
- gorąca woda (tyle aby powstała mieszanka o konsystencji takiej jak woda)
- 500 g mascarpone
- 350 ml śmietanki 30-stki
- dwie garście truskawek
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
WYKONANIE:
Mąkę i kakao przesiać do miseczki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę a następnie dodawać stopniowo i po trochu cukier.
Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Najlepiej długo aż do momentu gdy masa będzie bardzo puszysta i podwoi swoją objętość.
Dodawać przesianą mąkę z kakao, stopniowo i po trochu. Połączyć składniki delikatnie za pomocą szpatułki (w żadnym razie nie mikserem).
Dno tortownicy (23/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do środka ciasto. Wyrównać i piec w temperaturze 180 stopni aż do tzw. suchego patyczka (w zależności od piekarnika ok. 30, 45 minut więc należy sprawdzać).
Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i upuścić je (w formie) na podłogę z ok. 30 cm wysokości. Odstawić do wystudzenia.
Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na 4 blaty.
.......
Czekoladę połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić aby przestygła
Mascarpone i śmietankę umieścić w garnuszku i ubić na gęsto.
1/3 ubitego kremu odłożyć do oddzielnej miseczki i dodać do środka pokrojone w małe kawałki truskawki.
Wystudzoną czekoladę dodawać stopniowo do reszty kremu i mieszać za pomocą miksera do momentu aż powstanie jednolity, zwarty mus
Blaty ciasta nasączyć rozpuszczonym w wodzie kakao.
Na paterze położyć blat ciasta i wyłożyć na niego część musu czekoladowego. Wyrównać i położyć kolejny blat. Wyłożyć biały krem z truskawkami. Wyrównać. Położyć kolejny blat i mus czekoladowy. Czynność powtórzyć jeśli został jeszcze biszkopt. Na ostatni blat biszkoptu nałożyć trochę musu i wyrównać. Musem posmarować także boki tortu i za pomocą szpatułki wyrównać je.
Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc
Komentarze
Prześlij komentarz