Krewetki w sosie pomidorowym z przyprawami
Algierczycy kochają krewetki i uwielbiają je jeść na różne sposoby, na przykład prosto z grilla lub w sosie pomidorowym. Dzisiaj przedstawiam Wam prosty i pyszny przepis na krewetki po algiersku.
SKŁADNIKI:
- krewetki świeże lub mrożone (u mnie 500 g)
- 3 lub 4 pomidory (ewentualnie pomidory z puszki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki harissy lub szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
- pęczek natki
- pół szklanki wody
WYKONANIE:
Krewetki (jeśli świeże) oczyścić lub odmrozić (jeśli mrożone).
Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do miseczki (jeśli używamy pomidorów z puszki to należy je drobno pokroić).
Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę a następnie wrzucić czosnek i krewetki.
Przesmażyć dosłownie przez chwilę a następnie dodać pomidory, wodę oraz przyprawy.
Dusić wszystko przez kilka minut. Gotowe krewetki posypać poszatkowaną natką.
Komentarze
Prześlij komentarz