Krewetki w sosie pomidorowym z przyprawami


Algierczycy kochają krewetki i uwielbiają je jeść na różne sposoby, na przykład prosto z grilla lub w sosie pomidorowym. Dzisiaj przedstawiam Wam prosty i pyszny przepis na krewetki po algiersku.

SKŁADNIKI:

  • krewetki świeże lub mrożone (u mnie 500 g)
  • 3 lub 4 pomidory (ewentualnie pomidory z puszki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki harissy lub szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • pęczek natki
  • pół szklanki wody 
WYKONANIE:

Krewetki (jeśli świeże) oczyścić lub odmrozić (jeśli mrożone). 

Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do miseczki (jeśli używamy pomidorów z puszki to należy je drobno pokroić). 

Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno. 

Na patelni rozgrzać oliwę a następnie wrzucić czosnek i krewetki. 

Przesmażyć dosłownie przez chwilę a następnie dodać pomidory, wodę oraz przyprawy. 

Dusić wszystko przez kilka minut. Gotowe krewetki posypać poszatkowaną natką. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa