Zlabia



Zlabia to tradycyjna słodkość z Algierii. Uprzedzam jednak, że jest na prawdę słodka. Jeśli więc nie przepadacie za tak słodkimi rzeczami, polecam dodać mniej cukru do syropu lub ewentualnie zrezygnować z niego na rzecz posypania zlabii cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
miód albo syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Jeśli zamiast miodu chcemy syrop to zaczynamy od jego przygotowania: do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę i wodę z kwiatu pomarańczy. Wymieszać i gotować na małym gazie.

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą w misce- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie miskę z ciastem włożyć do większej miski wypełnioną ciepłą wodą. Zostawić pod przykryciem na pół godziny .

Wyrośnięte ciasto wymieszać ponownie i wlewać do butelki z małym otworem lub szprycy cukierniczej.

Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Gdy będzie już gorący wyciskać zawijasy z ciasta tworząc kółka. Gdy zlabia będzie już zezłocona z obu stron, wkładać ją do syropu (albo miodu) na kilka chwil i wyciągać na talerzyk

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa