Zlabia
Zlabia to tradycyjna słodkość z Algierii. Uprzedzam jednak, że jest na prawdę słodka. Jeśli więc nie przepadacie za tak słodkimi rzeczami, polecam dodać mniej cukru do syropu lub ewentualnie zrezygnować z niego na rzecz posypania zlabii cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
miód albo syrop:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Jeśli zamiast miodu chcemy syrop to zaczynamy od jego przygotowania: do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę i wodę z kwiatu pomarańczy. Wymieszać i gotować na małym gazie.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą w misce- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie miskę z ciastem włożyć do większej miski wypełnioną ciepłą wodą. Zostawić pod przykryciem na pół godziny .
Wyrośnięte ciasto wymieszać ponownie i wlewać do butelki z małym otworem lub szprycy cukierniczej.
Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Gdy będzie już gorący wyciskać zawijasy z ciasta tworząc kółka. Gdy zlabia będzie już zezłocona z obu stron, wkładać ją do syropu (albo miodu) na kilka chwil i wyciągać na talerzyk
Komentarze
Prześlij komentarz