Baghrir (na wschodzie Algierii nazywane ghrayef) czyli ,,naleśniki tysiąca dziur'', bardzo popularne w Algierii. Tradycyjnie podawane na słodko z masłem i miodem lub konfiturą albo na słono z dodatkiem serka.
Idealne na leniwe, weekendowe śniadanie. Te naleśniki z Algierii są lekkie i pełne małych otworów które można polać mieszanką masła i miodu lub posmarować ulubioną konfiturą lub dżemem.
SKŁADNIKI:
- 500 g semoliny (semolina to mąka z pszenicy twardej durum) *
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 30 g proszku do pieczenia
- spora szczypta soli oraz cukru
- ok. litra lub nieco więcej ciepłej, przegotowanej wody
do podania:
- rozpuszczony miód z dodatkiem masła lub ulubiony dżem/konfitura/owoce
* Tradycyjne baghrir robione są z semoliny-mąki, jednak postanowiłam w ramach eksperymentu zastąpić ją kaszą manną-semoliną. Wszystko wyszło tak jak powinno więc w razie problemów z uzyskaniem semoliny możecie użyć wyżej wspomnianej manny.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia zmiksować dokładnie w dużej misce. Następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać wszystko ponownie.
W razie potrzeby dolać jeszcze wodę- ciasto ma mieć konsystencje nieco gęstszą niż do zwykłych naleśników.
Ciasto zostawić na 15 minut.
Po upływie czasu wylewamy porcję ciasta za pomocą chochelki na rozgrzaną, suchą patelnie.
Nie rozprowadzamy ciasta po patelni.
Smażymy tylko z jednej strony na średnim ogniu przez ok. minutę
Podawać z masłem i miodem lub ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz