Konfitura z płatków róży



Konfitura z płatków róży która idealnie pasuje do tego aby posmarować nią bułeczkę albo rogalika, nadziać nią pączki lub wykorzystać w jakikolwiek inny sposób.

Ja w tym roku zrobiłam ją pierwszy raz w życiu i to w dwóch wersjach. Gotowanej i ucieranej. Ta druga pojawi się tutaj wkrótce :) 

Najlepiej użyć płatków pachnącej, dzikiej róży. Im intensywniej pachnie tym lepiej. Korzystałam z przepisu z bloga Zen w kuchni. Jednak zamiast kwasku cytrynowego dodałam sok z cytryny i dodałam go w innym etapie. A co tam robi jabłko? Jak słusznie zauważyła Małgosia same płatki wydają się zbyt "trawiaste", zaś z jabłkiem doskonale się komponują i zyskują na konsystencji.

SKŁADNIKI:

  • 800 g płatków róży
  • 600 g cukru
  • 1 litr wody
  • sok z połówki cytryny
  • 2 jabłka

WYKONANIE:

Płatki umyć w zimnej wodzie, rozłożyć na dużej tacce lub blacie i zostawić do obeschnięcia. Następnie włożyć je do garnka i zalać wodą. Zagotować mieszając. Dodać obrane i pokrojone jabłka oraz cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż konfitura zrobi się gęsta (ok. godzina lub półtorej). Co jakiś czas mieszać. Gdy konfitura będzie gotowa można ją zmiksować lub zostawić w jej własnej postaci. Gorącą konfiturę włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i poczekać aż wystygnie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa