Przejdź do głównej zawartości

Konfitura z płatków róży



Konfitura z płatków róży która idealnie pasuje do tego aby posmarować nią bułeczkę albo rogalika, nadziać nią pączki lub wykorzystać w jakikolwiek inny sposób.

Ja w tym roku zrobiłam ją pierwszy raz w życiu i to w dwóch wersjach. Gotowanej i ucieranej. Ta druga pojawi się tutaj wkrótce :) 

Najlepiej użyć płatków pachnącej, dzikiej róży. Im intensywniej pachnie tym lepiej. Korzystałam z przepisu z bloga Zen w kuchni. Jednak zamiast kwasku cytrynowego dodałam sok z cytryny i dodałam go w innym etapie. A co tam robi jabłko? Jak słusznie zauważyła Małgosia same płatki wydają się zbyt "trawiaste", zaś z jabłkiem doskonale się komponują i zyskują na konsystencji.

SKŁADNIKI:

  • 800 g płatków róży
  • 600 g cukru
  • 1 litr wody
  • sok z połówki cytryny
  • 2 jabłka

WYKONANIE:

Płatki umyć w zimnej wodzie, rozłożyć na dużej tacce lub blacie i zostawić do obeschnięcia. Następnie włożyć je do garnka i zalać wodą. Zagotować mieszając. Dodać obrane i pokrojone jabłka oraz cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż konfitura zrobi się gęsta (ok. godzina lub półtorej). Co jakiś czas mieszać. Gdy konfitura będzie gotowa można ją zmiksować lub zostawić w jej własnej postaci. Gorącą konfiturę włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i poczekać aż wystygnie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło