Pasta z bobu


Lubicie bób? Ja uwielbiam i lubią go również Algierczycy, którzy w sezonie kupują go na kilogramy i jedzą pod różną postacią. W Algierii produkuje się sporo roślin strączkowych i jedną z nich jest właśnie bób. Ugotowany tylko z dodatkiem soli, duszony w sosie, gotowany razem z mięsem, jako dodatek do kuskusu, w zupie lub właśnie w formie pasty na pieczywo. Popularny jest także młodziutki bób w uwaga... strączkach! Gotowany na parze i duszony krótką chwilę w algierskim czerwonym sosie. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na pastę. 

Oto właśnie algierska pasta z bobu

SKŁADNIKI

  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • połówka małej czerwonej cebulki
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • ostra papryka
WYKONANIE


Do blendera wrzucić bób i czosnek. Dolać oliwę i sok z cytryny (ilość oliwy taka aby uzyskać smarowną konsystencję. Lepiej dolewać stopniowo niż zbyt dużo naraz). Na koniec dodać pokrojoną drobniutko cebulkę oraz przyprawy i wszystko wymieszać.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa