Lubicie bób? Ja uwielbiam i lubią go również Algierczycy, którzy w sezonie kupują go na kilogramy i jedzą pod różną postacią. W Algierii produkuje się sporo roślin strączkowych i jedną z nich jest właśnie bób. Ugotowany tylko z dodatkiem soli, duszony w sosie, gotowany razem z mięsem, jako dodatek do kuskusu, w zupie lub właśnie w formie pasty na pieczywo. Popularny jest także młodziutki bób w uwaga... strączkach! Gotowany na parze i duszony krótką chwilę w algierskim czerwonym sosie. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na pastę.
Oto właśnie algierska pasta z bobu
SKŁADNIKI
- 250 g ugotowanego i obranego bobu
- połówka małej czerwonej cebulki
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- ostra papryka
WYKONANIE
Do blendera wrzucić bób i czosnek. Dolać oliwę i sok z cytryny (ilość oliwy taka aby uzyskać smarowną konsystencję. Lepiej dolewać stopniowo niż zbyt dużo naraz). Na koniec dodać pokrojoną drobniutko cebulkę oraz przyprawy i wszystko wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz