Wegański sos a'la bolognese



Pyszny, pachnący przyprawami i bardzo dobrze udaje swoim smakiem oryginalną, mięsną wersję. Lubicie takie wege zamienniki mięsnych potraw? Ja, jeśli są dobrze zrobione i przyprawione jak ten sos to uwielbiam!

Osobiście bardzo lubię makaron z sosem bolognese, ale w związku z tym, że od dłuższego czasu bardzo ograniczam mięso, postanowiłam trochę poeksperymentować. Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, Ze względu na dużą zawartość białka spokojnie może zastąpić mięso w naszym codziennym menu. Powiem Wam, że w każdym daniu które chcemy zweganizować to właśnie przyprawy robią całą robotę! Dlatego korzystając z tego przepisu nie żałujcie ich, sypnijcie tak od serca. Jestem pewna, że ten wegański sos bolognese Wam posmakuje. Sceptyków niech przekona fakt, że zajadał się nim mój tata który nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa i nigdy nie chce nawet próbować dań wege. Tym razem był zachwycony i prosił o dokładkę :)


SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 pieczarki
  • 1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (280 g)
  • 1,5 szklanki wody do gotowania soczewicy
  • 1 szklanka wody do sosu
  • sól i pieprz
  • papryka ostra lub słodka
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie ale polecam)
  • bazylia suszona
  • olej

WYKONANIE:

Soczewicę wypłukać na sicie. W garnku zagotować 1,5 szklanki wody i wsypać soczewicę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Odstawić.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć uprzednio pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchew oraz pokrojone drobno pieczarki. Dodać wszystkie przyprawy (tyle ile lubicie, jednak ich nie żałujcie, zwłaszcza pieprzu ziołowego). Wymieszać wszystko i smażyć jeszcze chwilę. Dodać soczewicę oraz koncentrat pomidorowy. Wlać szklankę wody i wszystko wymieszać. Spróbować i ewentualnie jeszcze dodać przypraw.

Podawać z makaronem (lub z czym kto lubi). Można posypać serem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa