Przejdź do głównej zawartości

Wegański sos a'la bolognese



Pyszny, pachnący przyprawami i bardzo dobrze udaje swoim smakiem oryginalną, mięsną wersję. Lubicie takie wege zamienniki mięsnych potraw? Ja, jeśli są dobrze zrobione i przyprawione jak ten sos to uwielbiam!

Osobiście bardzo lubię makaron z sosem bolognese, ale w związku z tym, że od dłuższego czasu bardzo ograniczam mięso, postanowiłam trochę poeksperymentować. Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, Ze względu na dużą zawartość białka spokojnie może zastąpić mięso w naszym codziennym menu. Powiem Wam, że w każdym daniu które chcemy zweganizować to właśnie przyprawy robią całą robotę! Dlatego korzystając z tego przepisu nie żałujcie ich, sypnijcie tak od serca. Jestem pewna, że ten wegański sos bolognese Wam posmakuje. Sceptyków niech przekona fakt, że zajadał się nim mój tata który nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa i nigdy nie chce nawet próbować dań wege. Tym razem był zachwycony i prosił o dokładkę :)


SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 pieczarki
  • 1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (280 g)
  • 1,5 szklanki wody do gotowania soczewicy
  • 1 szklanka wody do sosu
  • sól i pieprz
  • papryka ostra lub słodka
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie ale polecam)
  • bazylia suszona
  • olej

WYKONANIE:

Soczewicę wypłukać na sicie. W garnku zagotować 1,5 szklanki wody i wsypać soczewicę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Odstawić.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć uprzednio pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchew oraz pokrojone drobno pieczarki. Dodać wszystkie przyprawy (tyle ile lubicie, jednak ich nie żałujcie, zwłaszcza pieprzu ziołowego). Wymieszać wszystko i smażyć jeszcze chwilę. Dodać soczewicę oraz koncentrat pomidorowy. Wlać szklankę wody i wszystko wymieszać. Spróbować i ewentualnie jeszcze dodać przypraw.

Podawać z makaronem (lub z czym kto lubi). Można posypać serem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło