Algierskie naleśniki baghrir
Skoro weekend to naleśniki! Baghrir, inaczej zwane naleśnikami tysiąca dziur. Bardzo popularne w Algierii. Tradycyjnie podawane na słodko z mieszanką masła i miodu lub konfiturą albo też wytrawnie z dodatkiem topionego serka, który jest przez Algierczyków uwielbiany.
PRZEPIS
- 500 g najdrobniejszej semoliny (semolina to mąka z pszenicy twardej durum. Dostępna jest drobna, średniej grubości i gruba). Jeśli nie macie możliwości zakupu semoliny to zastąpcie ją kaszą manną-semoliną. Kilka już osób robiło z manną i mówiło mi, że wyszły jak trzeba)
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 30 g proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
- spora szczypta cukru
- ok. litra lub nieco więcej ciepłej, przegotowanej wody
do podania:
- masło z miodem/konfitura/dżem
Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia zmiksować dokładnie w dużej misce. Następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać wszystko ponownie.
W razie potrzeby dolać jeszcze wodę- ciasto ma mieć konsystencje nieco gęstszą niż do zwykłych naleśników.
Ciasto odstawić na 15 minut.
Po upływie czasu wylać porcję ciasta za pomocą chochelki na rozgrzaną, suchą patelnie. Naleśniki nie mogą być zbyt grube.
Ważne- Nie rozprowadzamy ciasta po patelni!
Smażymy tylko z jednej strony na średnim ogniu przez ok. minutę. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Komentarze
Prześlij komentarz