Przepis na ras el hanout


Ras el hanout to klasyczna mieszanka przypraw pochodząca z Afryki Północnej. Nazwa oznacza głowę sklepu/szefa sklepu, co sugeruje, że właściciel dzięki swojemu dużemu doświadczeniu, oferuje klientom tylko to co najlepsze. Ras el hanout dodaje się do tadżinów, kuskusu, duszonych mięs, zup. Dzięki silnie pachnącemu aromatowi ożywia pyszną algierską kuchnię. Skład może obejmować od kilku do kilkudziesięciu przypraw w różnych proporcjach i różni się w zależności od regionu i rodziny. Każdy miesza ją według własnych upodobań, dzięki czemu każda mieszanka może smakować inaczej w zależności od regionu Algierii. Podam Wam przepis na ras el hanout, domowa wersja banalnie prosta w przygotowaniu.

PRZEPIS
1 łyżka imbiru 1 łyżka kolendry 1 łyżka kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 lub 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki kurkumy pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać i przesypać do szklanego słoiczka. Można też niektóre przyprawy podprażyć na patelni aby zyskały na intensywności (ziarna kolendry, ziarna pieprzu, kawałek laski cynamonu i kawałek gałki) a następnie utrzeć w moździerzu i połączyć z resztą przypraw. Wybór należy do Was :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa