Teqtar- algierski festiwal destylacji wody różanej i wody z kwiatu pomarańczy

Festiwal Teqtar to tradycyjny rytuał destylacji wody różanej i wody z kwiatu pomarańczy, praktykowany przez mieszkańców miasta Constantine w Algierii. Ten sezonowy obrzęd wiosenny, stanowi integralną część lokalnej kultury i dziedzictwa niematerialnego.

Znany także jako Festiwal Destylacji Wody Różanej, Festiwal Tradycyjnych Zapachów lub Festiwal Róży.

To okazja do świętowania i prezentacji lokalnej kultury. Odbywają się parady, występy muzyczne, pokazy tańca oraz targi, na których można nabyć lokalne produkty, w tym świeżo destylowane wody. Uczestnicy noszą tradycyjne stroje, a całe miasto tętni życiem i kolorami.

Festiwal odbywa się co roku w mieście Constantine, w miesiącach wiosennych, głównie w kwietniu i maju, kiedy kwitną drzewa gorzkiej pomarańczy i krzewy różane. To właśnie wtedy ulice wypełniają się intensywnym zapachem kwiatów, a mieszkańcy angażują się w proces destylacji, który ma głębokie korzenie kulturowe.

Wydarzenie ma na celu podkreślenie i zachowanie dziedzictwa kulturowego, zwłaszcza etnicznych tradycji związanych z produkcją perfum oraz wykorzystywaniem roślin aromatycznych - głęboko zakorzenionych w algierskiej kulturze.

Dlaczego Constantine? W regionie rosną dzikie róże i drzewa cytrusowe a Constantine to miasto o silnych korzeniach historycznych i kulturowych – było niegdyś stolicą Numidii, a później ważnym ośrodkiem islamskim i osmańskim. Tradycja Teqtar przetrwała tu przez wieki jako forma dziedzictwa niematerialnego, przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Destylowane wody kwiatowe wykorzystywane są w algierskiej kuchni, kosmetyce, medycynie tradycyjnej i rytuałach religijnych (są ważne w kulturze islamu, używa się ich np. do oczyszczania, w świętach religijnych oraz podczas ramadanu).

Proces destylacji opiera się na tradycyjnych miedzianych alembikach i technikach przekazywanych ustnie – to żywa forma sztuki i rzemiosła. Kobiety i mężczyźni zbierają płatki kwiatów i przygotowują je do destylacji. Kwiaty są zbierane, suszone na słońcu przez około dwa tygodnie, a następnie destylowane w specjalnych miedzianych aparatach, znanych lokalnie jako „tanjarah". Tradycyjne alembiki ustawiane są na otwartych dziedzińcach lub w domach. Towarzyszą temu śpiewy, opowieści i wspólne posiłki. Woda kwiatowa zbierana jest do ozdobnych naczyń i używana przez cały rok.

Ja wody z kwiatu pomarańczy używam do wypieków algierskich słodkości (to must have w algierskim cukiernictwie!) i gdy robię lham lahlou czyli wołowinę z suszonymi owocami na słodko. Wody różanej w słodkościach nie lubię, ale świetnie mi się sprawdza jako kosmetyk do twarzy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Wino w Algierii- algierskie wina