Harira z miętą
Harira i kolejna wersja tej popularnej algierskiej zupy. Aromatyczna, pełna przypraw i wspaniałej świeżej mięty którą Algierczycy lubią dodawać do zupy. Prosta do zweganizowania- wystarczy użyć dobrego bulionu warzywnego.
Harira to obok szorby najpopularniejsza zupa w Algierii i tak jak ta druga występuje w wielu różnych wersjach, w zależności od regionu kraju. Różne przepisy na harire znajdziecie na moim blogu, wpisując w wyszukiwarkę jej nazwę.
SKŁADNIKI:
- 1,5 litra bulionu mięsnego (z kurczaka lub baraniny) lub bulionu warzywnego
- opcjonalnie: kilka łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
- kilka dużych pomidorów (u mnie 6 lub 7)
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- opcjonalnie: mała garść ciecierzycy (suchej która moczyła się całą noc w wodzie/lub tej z puszki)
- kawałek selera z bulionu
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżeczka przyprawy ras el hanout
- świeża mięta
- szczypta cynamonu
- szczypta kminu rzymskiego
- słodka lub ostra papryka
- cytryna
WYKONANIE
Komentarze
Prześlij komentarz