Harira z miętą



Harira i kolejna wersja tej popularnej algierskiej zupy. Aromatyczna, pełna przypraw i wspaniałej świeżej mięty którą Algierczycy lubią dodawać do zupy. Prosta do zweganizowania- wystarczy użyć dobrego bulionu warzywnego.

Harira to obok szorby najpopularniejsza zupa w Algierii i tak jak ta druga występuje w wielu różnych wersjach, w zależności od regionu kraju. Różne przepisy na harire znajdziecie na moim blogu, wpisując w wyszukiwarkę jej nazwę.

SKŁADNIKI:
  •  1,5 litra bulionu mięsnego (z kurczaka lub baraniny) lub bulionu warzywnego
  •  opcjonalnie: kilka łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
  •  kilka dużych pomidorów (u mnie 6 lub 7)
  •  1 marchewka
  •  2 łodygi selera naciowego
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 cebulka
  •  opcjonalnie: mała garść ciecierzycy (suchej która moczyła się całą noc w wodzie/lub tej z puszki)
  •  kawałek selera z bulionu
  •  sól, pieprz
  •  1 płaska łyżeczka przyprawy ras el hanout
  •  świeża mięta
  •  szczypta cynamonu
  •  szczypta kminu rzymskiego
  •  słodka lub ostra papryka
  •  cytryna
WYKONANIE

Na patelni na małej ilości oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Odstawić. Do garnka wlać bulion i podgrzać. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojone i obrane ze skórki pomidory i marchewkę oraz selera naciowego. Dołożyć podsmażoną cebulkę z czosnkiem i cieciorkę. Włożyć kilka listków mięty, dodać przyprawy i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować albo przetrzeć w przecieraku. Można dodać kilka łyżek kaszki jęczmiennej i gotować zupę jeszcze kilka minut aż kasza się ugotuje. Zupę nalać na talerze. Dodać poszatkowaną świeżą miętę i wycisnąć do środka trochę soku z cytryny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa