Krem z mascarpone i owocami


Przepyszny deser, mocno schłodzony jest idealny na upalne dni.

Przypomina nieco popularny deser tiramisu z racji obecności serka mascarpone, żółtek oraz kakao. Jednak zamiast biszkoptów namoczonych w kawie i rumie, krem przełożony jest sezonowymi owocami. Możecie użyć truskawek, malin, borówek albo jagód. Nawet z samymi truskawkami smakuje wybornie.

Zróbcie koniecznie, zakochacie się w tym boskim smaku :)

SKŁADNIKI

  • 500 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • cukier (tyle ile lubicie)
  • odrobina pasty z prawdziwą wanilią lub dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • truskawki/borówki/maliny

Jajka sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrami aż powstanie gęsty krem. Dodać mascarpone i wymieszać. Krem przełożyć do pucharków/miseczek. Dodać owoce tworząc kilka warstw. Na koniec posypać kakao. Wstawić do lodówki aby deser dobrze się schłodził

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa