Bourek z ziemniakami, tuńczykiem, oliwkami i natką (lub w wersji wege)


Bourek z ziemniakami, tuńczykiem, oliwkami i natką (lub w wersji wegańskiej bez tuńczyka). Bourek to algierska przekąska serwowana zazwyczaj w towarzystwie zupy hariry. Przygotowuje się go z ciasta dioul które z powodzeniem można zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotowe w sklepach arabskich lub internetowych. Przepis na domowy dioul znajdziecie tutaj

Bourek przyrządza się z różnymi farszami np. z mielonego mięsa wołowego/ z kurczaka i serka topionego/ z pieczarek/ z ziemniaków i tuńczyka/ krewetek. 

Dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów. Możecie go z łatwością zweganizować. Sama często to czynię- po prostu nie dodaję tuńczyka. Pomijam też oliwki. Sam farsz z ziemniaków i natki, ze sporą ilością pieprzu jest fantastyczny.

PRZEPIS

  • ciasto dioul (kupne lub z mojego przepisu) 
  • kilka ziemniaków (między 500 g a 1 kg- zależy na ile osób)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mała garść czarnych oliwek
  • kilka gałązek natki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Ugotowane, rozgnieść porządnie za pomocą tłuczka i zostawić do wystudzenia.

Do wystudzonych ziemniaków dodać odsączonego z oleju tuńczyka, poszatkowaną natkę, pokrojone drobniutko oliwki. Dodać sól i pieprz.

Wszystko dokładnie ugnieść widelcem i wymieszać.

Każdy płat ciasta dioul przekroić ostrym nożem na pół. Na płat ciasta nałożyć farsz i składać go w małe trójkąciki lub cygara.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć boureki aż będą miały złoty kolor z każdej strony.

Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Ciepłe podawać jako przekąska lub dodatek do szorby lub hariry (wszystkie przepisy na algierskie zupy znajdziecie na blogu wpisując w wyszukiwarkę ,,szorba''/,,harira'

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa