Przejdź do głównej zawartości

Ciasto dioul


Ciasto dioul- cieniutkie jak pergamin, używane do przygotowywania chrupiących bourek'ów które są bardzo popularne w krajach arabskich. Okrągłe płaty ciasta dioul można kupić w sklepach albo zrobić samemu. 

Oto przepis:

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 50 g semoliny
  • 300 ml przegotowanej, ciepłej woda (lub nieco więcej- tyle aby ciasto miało konsystencję taką jak na naleśniki)
  • sól 

WYKONANIE:

Zmieszać wszystkie składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie je ze sobą wymieszać aby ciasto nie miało grudek.

  • 1 sposób- patelnie położyć na garnku w którym gotuje się woda (dla niewprawionych polecam właśnie tą metodę)
  • 2 sposób- patelnie postawić na palniku i dobrze rozgrzać
Na rozgrzaną patelnię za pomocą pędzelka kuchennego nakładać ciasto- w taki sposób jak by malowało się ciastem patelnie. Należy robić to szybko. Wystarczy jedna lub dwie warstwy. 

Gotowe płaty ciasta zdejmować z patelni delikatnie za pomocą palców. 

Dioul powinien być cieniutki i wpół przezroczysty. 

Przekładać płaty ciasta na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką aby się nie wysuszyły.

Jeśli nie zamierzamy ich wykorzystać od razu należy za pomocą pędzelka delikatnie je posmarować odrobina oliwy lub oleju i położyć jeden na drugi (dzięki temu się nie skleją) i schować do pojemnika lub między bawełniane ściereczki. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło