Ciasto dioul- cieniutkie jak pergamin, używane do przygotowywania chrupiących bourek'ów które są bardzo popularne w krajach arabskich. Okrągłe płaty ciasta dioul można kupić w sklepach albo zrobić samemu.
Oto przepis:
SKŁADNIKI:
Oto przepis:
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki
- 50 g semoliny
- 300 ml przegotowanej, ciepłej woda (lub nieco więcej- tyle aby ciasto miało konsystencję taką jak na naleśniki)
- sól
- 1 sposób- patelnie położyć na garnku w którym gotuje się woda (dla niewprawionych polecam właśnie tą metodę)
- 2 sposób- patelnie postawić na palniku i dobrze rozgrzać
Gotowe płaty ciasta zdejmować z patelni delikatnie za pomocą palców.
Dioul powinien być cieniutki i wpół przezroczysty.
Przekładać płaty ciasta na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką aby się nie wysuszyły.
Jeśli nie zamierzamy ich wykorzystać od razu należy za pomocą pędzelka delikatnie je posmarować odrobina oliwy lub oleju i położyć jeden na drugi (dzięki temu się nie skleją) i schować do pojemnika lub między bawełniane ściereczki.
Komentarze
Prześlij komentarz