Sernik z kajmakiem- pyszny, kremowy, maślano-kajmakowy. Nie jest suchy lecz przyjemnie wilgotny. Znika w błyskawicznym tempie :)
Do zrobienia polewy możecie użyć kupnego kajmaku, mleka skondensowanego albo zrobić własny z masła, cukru, kremówki i mleka.
Przepis:
✔ ok. 800 g sera białego tłustego (zmielonego 2 lub 3 krotnie)
✔ opakowanie herbatników maślanych
✔ 3 jajka
✔ cukier puder (ilość w zależności od tego jak słodko lubimy)
✔ 60 g masła
✔ puszka kajmaku lub mleka skondensowanego albo domowy kajmak
Opakowanie herbatników zblendować. Dodać rozpuszczone masło
tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do formy lub tortownicy i przyklepać dokładnie dłonią. Włożyć do lodówki.
Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać dwa jajka i jedno żółtko oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko za pomocą miksera. Ubić białko i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką.
Przełożyć masę do formy.
Piec w 180 stopniach przez godzinę
pilnując by ciasto nie poszło w górę.
Gdy już będzie upieczone, wyjmujemy aby
ostygło.
Przygotowujemy kajmak (wyjmujemy z puszki i lekko podgrzewamy w garnuszku aby łatwiej było go rozsmarować po serniku) lub mleko skondensowane (jeśli używamy mleka skondensowanego należy włożyć puszkę do garnka z wodą i gotować ją przez ok. 2 godziny. Po tym czasie powstanie kajmak).
Smarujemy kajmakiem wierzch sernika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz