Sernik z kajmakiem



Sernik z kajmakiem- pyszny, kremowy, maślano-kajmakowy. Nie jest suchy lecz przyjemnie wilgotny. Znika w błyskawicznym tempie :)

Do zrobienia polewy możecie użyć kupnego kajmaku, mleka skondensowanego albo zrobić własny z masła, cukru, kremówki i mleka.

Przepis:

ok. 800 g sera białego tłustego (zmielonego 2 lub 3 krotnie)
opakowanie herbatników maślanych
3 jajka
cukier puder (ilość w zależności od tego jak słodko lubimy)
60 g masła
puszka kajmaku lub mleka skondensowanego albo domowy kajmak


Opakowanie herbatników zblendować. Dodać rozpuszczone masło tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do formy lub tortownicy i przyklepać dokładnie dłonią. Włożyć do lodówki. 

Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać dwa jajka i jedno żółtko oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wszystko za pomocą miksera. Ubić białko i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć masę do formy. 

Piec w 180 stopniach przez godzinę pilnując by ciasto nie poszło w górę. 

Gdy już będzie upieczone, wyjmujemy aby ostygło. 

Przygotowujemy kajmak (wyjmujemy z puszki i lekko podgrzewamy w garnuszku aby łatwiej było go rozsmarować po serniku) lub mleko skondensowane (jeśli używamy mleka skondensowanego należy włożyć puszkę do garnka z wodą i gotować ją przez ok. 2 godziny. Po tym czasie powstanie kajmak). 

Smarujemy kajmakiem wierzch sernika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa