Kandyzowana skórka pomarańczowa


Słodka skórka pomarańczowa, domowej roboty. Idealna do ciast i deserów np. sernika, paschy lub innych wypieków.

  • skórka z 6 pomarańczy
  • 1 i 1/2 szklanki cukru lub jeśli lubimy bardzo słodką to 2 szklanki
  • kilka łyżek wody w razie potrzeby

Pomarańcze wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Osuszyć owoce papierowym ręcznikiem. Pomarańcze przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok. 
Przekroić połówki jeszcze raz na pół i dokładnie oczyścić nożykiem z białej części od środka owocu (białe wyrzucamy). 
Pokroić skórkę bardzo drobno. Ja kroję w cieniutkie i małe paseczki. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.

Smażyć przez około pół godziny co jakiś czas mieszając. W trakcie smażenia, jeśli skórka zacznie przywierać do dna garnka, można dodać po kilka łyżek wody jednak najlepiej jest obserwować proces smażenia się aby nie było potrzeby dodawania wody. 
Gotową już i przestudzoną skórkę przełożyć do słoiczka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. 
Można też pasteryzować słoiczek, wtedy czas przechowywania skórki znacznie się przedłuży. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa