Słodka skórka pomarańczowa, domowej roboty. Idealna do ciast i deserów np. sernika, paschy lub innych wypieków.
- skórka z 6 pomarańczy
- 1 i 1/2 szklanki cukru lub jeśli lubimy bardzo słodką to 2 szklanki
- kilka łyżek wody w razie potrzeby
Pomarańcze wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Osuszyć owoce papierowym ręcznikiem. Pomarańcze przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok.
Przekroić połówki jeszcze raz na pół i dokładnie oczyścić nożykiem z białej części od
środka owocu (białe wyrzucamy).
Pokroić skórkę bardzo drobno. Ja kroję w cieniutkie i małe paseczki. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać mieszając aż cukier
się rozpuści.
Smażyć przez około pół godziny co jakiś czas mieszając. W trakcie smażenia, jeśli skórka zacznie przywierać do dna garnka, można dodać po kilka łyżek wody jednak najlepiej jest obserwować proces smażenia się aby nie było potrzeby dodawania wody.
Gotową już i przestudzoną skórkę przełożyć do słoiczka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Można też pasteryzować słoiczek, wtedy czas przechowywania skórki znacznie się przedłuży.
Komentarze
Prześlij komentarz