Przed Wami algierskie danie zwane lham lahlou. W efekcie powolnego duszenia powstaje słodko-słony, bardzo aromatyczny gulasz z miękkimi i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa.
SKŁADNIKI:
- 500- 600 baraniny lub wołowiny
- 200 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (jeśli nie macie, możecie pominąć)
- 1 laska cynamonu
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Śliwki i morele włożyć do jednej miski a rodzynki do drugiej. Owoce zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut a następnie odcedzić.
W garnku rozpuścić masło i dodać startą na tarce cebulę. Chwilę przesmażyć.
Dodać pokrojone w kawałki mięso, cynamon oraz sól i pieprz.
Zalać zimną wodą tak aby przykryła mięso. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Dodać pokrojone w kawałki mięso, cynamon oraz sól i pieprz.
Zalać zimną wodą tak aby przykryła mięso. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać cukier oraz morele. Podgotować jeszcze chwilę ( w razie potrzeby dolać jeszcze trochę zimnej wody).
Następnie dodać śliwki oraz rodzynki i wodę z kwiatu pomarańczy.
Sprawdzić smak i ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu i potrzymać na ogniu jeszcze 5 minut.
Następnie dodać śliwki oraz rodzynki i wodę z kwiatu pomarańczy.
Sprawdzić smak i ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu i potrzymać na ogniu jeszcze 5 minut.
Na sam koniec podprażyć małą garść migdałów na suchej patelni i dodać je do gotowego już dania. Podawać razem z ryżem/kuskusem/pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz