Lham lahlou czyli baranina na słodko z suszonymi owocami


Przed Wami algierskie danie zwane lham lahlou. W efekcie powolnego duszenia powstaje słodko-słony, bardzo aromatyczny gulasz z miękkimi i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa.

SKŁADNIKI:
  • 500- 600 baraniny lub wołowiny
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (jeśli nie macie, możecie pominąć)
  • 1 laska cynamonu
  • sól, pieprz


WYKONANIE:

Śliwki i morele włożyć do jednej miski a rodzynki do drugiej. Owoce zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut a następnie odcedzić. 

W garnku rozpuścić masło i dodać startą na tarce cebulę. Chwilę przesmażyć. 

Dodać pokrojone w kawałki mięso, cynamon oraz sól i pieprz.

Zalać zimną wodą tak aby przykryła mięso. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać cukier oraz morele. Podgotować jeszcze chwilę ( w razie potrzeby dolać jeszcze trochę zimnej wody). 

Następnie dodać śliwki oraz rodzynki i wodę z kwiatu pomarańczy. 

Sprawdzić smak i ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu i potrzymać na ogniu jeszcze 5 minut. 

Na sam koniec podprażyć małą garść migdałów na suchej patelni i dodać je do gotowego już dania. Podawać razem z ryżem/kuskusem/pieczywem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa