Sernik czekoladowy z malinami na zimno to ciasto od którego trudno się oderwać. Wspaniałe zarówno bez okazji jak i jako imieninowy sernik lub świąteczne ciasto.
spód:
- 160 g kruchych ciasteczek czekoladowych
- 30 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego lub 3 krotnie zmielony biały ser
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (lub agar w odpowiednich proporcjach)
- 1/4 szklanki mleka lub wody
- 300 g malin lub innych owoców
- 2 galaretki malinowe
Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 1/2
szklanki wody z całej ilości wody (z 1 litra).
Ciasteczka
zblendować i dodać roztopione masło i ponownie zblendować aż składniki
dokładnie się połączą. Ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy
26 cm i uklepać.
Ser wymieszać z cukrem.
Czekoladę połamać na kosteczki,
włożyć do miski i roztopić, chwilę przestudzić. Połączyć z serem w
następujący sposób: do czekolady dodawać po 2 - 3 łyżki sera cały czas
mieszając, aż na koniec uzyskamy gładką masę.
Żelatynę zalać gorącą wodą
i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszać aż żelatyna
całkowicie się rozpuści. Do żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy czekoladowej
i wymieszać, następnie dodać kolejne łyżki masy mieszając. Połączyć z
resztą masy czekoladowej. Wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do
lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz