czekoladowy sernik na zimno z malinami

 

Sernik czekoladowy z malinami na zimno to ciasto od którego trudno się oderwać. Wspaniałe zarówno bez okazji jak i jako imieninowy sernik lub świąteczne ciasto. 


spód:
  •  160 g kruchych ciasteczek czekoladowych
  • 30 g masła
krem:
  • 1 kg twarogu sernikowego lub 3 krotnie zmielony biały ser
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (lub agar w odpowiednich proporcjach)
  • 1/4 szklanki mleka lub wody
dodatkowo:
  • 300 g malin lub innych owoców
  • 2 galaretki malinowe

Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 1/2 szklanki wody z całej ilości wody (z 1 litra). 

Ciasteczka zblendować i dodać roztopione masło i ponownie zblendować aż składniki dokładnie się połączą. Ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm i uklepać. 

Ser wymieszać z cukrem. 

Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski i roztopić, chwilę przestudzić. Połączyć z serem w następujący sposób: do czekolady dodawać po 2 - 3 łyżki sera cały czas mieszając, aż na koniec uzyskamy gładką masę. 

Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Do żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy czekoladowej i wymieszać, następnie dodać kolejne łyżki masy mieszając. Połączyć z resztą masy czekoladowej. Wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki. 

Po około 1 - 2 godzinach, gdy masa będzie już trochę stężała, wyłożyć owoce oraz zimną choć jeszcze płynną galaretkę. Zostawić ciasto w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa