Pyszne, zdrowe i szybkie do przygotowania danie- oto podsmażone i duszone warzywa w towarzystwie quinoa i amarantusa z dodatkiem przypraw
- cukinia
- papryka czerwona lub żółta
- kilka pieczarek
- 1 szklanka kaszy quinoa *
- 1/2 szklanki ziaren amarantusa *
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- szczypta kurkumy
- ulubiona przyprawa (u mnie ras el hanout i algierska przyprawa do dań warzywnych)
- oliwa
Na patelnie wlać trochę oliwy i wrzucić pokrojone w małe kawałki paprykę, cukinię i kilka pieczarek.
Wszystko przemieszać i przykryć przykrywką. Poddusić kilka minut.
1 szklankę quinoa wsypać na sitko i przepłukać zimną wodą. Do garnka wlać 1 i 2/3 szklanki wody, wsypać kaszę i zagotować. Potrzymać na gazie przez kilka minut a następnie wyłączyć gaz i zostawić kaszę aby napęczniała.
Amarantus zalać gorącą wodą i doprowadzić
do wrzenia. Ogień ustawić na mały i gotować przez 15-20
minut pod przykryciem, aż będzie miękki. Jeżeli nie wchłonie całej wody, należy go odcedzić.
Gotową quinoa i amarantus dodać do podduszonych już warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać.
* quinoa lub amarantus można zastąpić np. kaszą jaglaną
Komentarze
Prześlij komentarz