potrawka z warzyw, kaszy quinoa i amarantusa



Pyszne, zdrowe i szybkie do przygotowania danie- oto podsmażone i duszone warzywa w towarzystwie quinoa i amarantusa z dodatkiem przypraw

  • cukinia
  • papryka czerwona lub żółta
  • kilka pieczarek
  • 1 szklanka kaszy quinoa *
  • 1/2 szklanki ziaren amarantusa *
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • szczypta kurkumy
  • ulubiona przyprawa (u mnie ras el hanout i algierska przyprawa do dań warzywnych)
  • oliwa

Na patelnie wlać trochę oliwy i wrzucić pokrojone w małe kawałki paprykę, cukinię i kilka pieczarek.

Wszystko przemieszać i przykryć przykrywką. Poddusić kilka minut.

1 szklankę quinoa wsypać na sitko i przepłukać zimną wodą. Do garnka wlać 1 i 2/3 szklanki wody, wsypać kaszę i zagotować. Potrzymać na gazie przez kilka minut a następnie wyłączyć gaz i zostawić kaszę aby napęczniała.

Amarantus zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Ogień ustawić na mały i gotować przez 15-20 minut pod przykryciem, aż będzie miękki. Jeżeli nie wchłonie całej wody, należy go odcedzić.

Gotową quinoa i amarantus dodać do podduszonych już warzyw. Dodać przyprawy i wymieszać.


* quinoa lub amarantus można zastąpić np. kaszą jaglaną

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa