Kapusta z dodatkiem suszonych grzybów i oleju lnianego. Bez żadnych zasmażek. Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak pyszna, że robię ją przynajmniej trzy razy w ciągu roku. Smakuje wyśmienicie zarówno z chlebem jak i gotowanymi ziemniakami
- 2 kg kapusty kiszonej
- 2-3 garści suszonych grzybów (np. podgrzybki, maślaki lub borowiki)
- buteleczka oleju lnianego
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia.
Kapustę pokroić i włożyć do garnka. Wlać szklankę wody. Dodać pokrojoną drobno cebulę i liść laurowy.
Kapustę gotować na niewielkim gazie.
Po ok. 15 minutach dodać namoczone, pokrojone w małe kawałki lub paseczki grzyby.
Gotować kapustę co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliła. Ja gotuje kapustę zazwyczaj przez godzinę lub godzinę i 15 minut. W razie potrzeby można w trakcie gotowania dolewać małe ilości wody aby kapusta się nie przypaliła.
Gdy kapusta będzie już gotowa, dodać sól i pieprz oraz wlać olej lniany i całość dokładnie wymieszać. ( ja zazwyczaj wlewam prawie pół małej buteleczki oleju lnianego)
Komentarze
Prześlij komentarz