kapusta wigilijna z grzybami



Kapusta z dodatkiem suszonych grzybów i oleju lnianego. Bez żadnych zasmażek. Prosta i szybka w przygotowaniu. Tak pyszna, że robię ją przynajmniej trzy razy w ciągu roku. Smakuje wyśmienicie zarówno z chlebem jak i gotowanymi ziemniakami

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2-3 garści suszonych grzybów (np. podgrzybki, maślaki lub borowiki)
  • buteleczka oleju lnianego
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz



Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia.

Kapustę pokroić i włożyć do garnka. Wlać szklankę wody. Dodać pokrojoną drobno cebulę i liść laurowy.

Kapustę gotować na niewielkim gazie.

Po ok. 15 minutach dodać namoczone, pokrojone w małe kawałki lub paseczki grzyby.

Gotować kapustę co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliła. Ja gotuje kapustę zazwyczaj przez godzinę lub godzinę i 15 minut. W razie potrzeby można w trakcie gotowania dolewać małe ilości wody aby kapusta się nie przypaliła. 

Gdy kapusta będzie już gotowa, dodać sól i pieprz oraz wlać olej lniany i całość dokładnie wymieszać. ( ja zazwyczaj wlewam prawie pół małej buteleczki oleju lnianego)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa