Przejdź do głównej zawartości

Zupa tajska



Przepyszna, rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mleczkiem kokosowym i imbirem. Kto spróbuje, ten będzie zachwycony!

Pierwszy raz zupę tajską zjadłam w jednej z restauracji nad morzem. Tak bardzo mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć smaki aby cieszyć się nią częściej we własnym domu.

Koniecznie wypróbujcie- jest przepyszna!

SKŁADNIKI:
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • połowa piersi z kurczaka
  • makaron vermicelli
  • opakowanie mrożonych lub świeże krewetki
  • kilka grzybów shitake (w zastępstwie można użyć 2-3 pieczarki)
  • sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • imbir w proszku
  • kolendra w proszku
  • 1 cebula
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego (można dać zwykły jeśli nie mamy kokosowego)
  • szczypiorek

WYKONANIE:

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno jeden ząbek czosnku i krewetki. Smażyć mieszając wszystko przez kilka minut. Odstawić z ognia i przełożyć krewetki do miseczki.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i obsypać kurkumą i ostrą papryką. 

Cebulę i imbir pokroić w drobną kostkę a pozostały czosnek przepuścić przez praskę. 

Ponownie rozgrzać odrobinę oleju na patelni i dodać cebulę. Przesmażyć chwilę i dodać kurczaka. Smażyć chwilę i dodać imbir oraz czosnek.

Bulion zagotować.

Gdy wszystko się podsmaży przełożyć zawartość patelni do garnka z gorącym bulionem. 

Dodać krewetki oraz pastę curry, sól, pieprz, trochę kolendry i sproszkowanego imbiru. Dodajemy też drobno pokrojone grzyby. 

Gotować kilka minut a następnie wlać mleczko kokosowe. Zupa powinna się jeszcze pogotować ok. 10 minut.

Do miseczki wkładamy trochę ugotowanego makaronu, wlewamy zupę i posypujemy ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło