Przepyszna, rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mleczkiem kokosowym i imbirem. Kto spróbuje, ten będzie zachwycony!
Pierwszy raz zupę tajską zjadłam w jednej z restauracji nad morzem. Tak bardzo mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć smaki aby cieszyć się nią częściej we własnym domu.
Koniecznie wypróbujcie- jest przepyszna!
- 2 litry bulionu drobiowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- kawałek świeżego imbiru
- połowa piersi z kurczaka
- makaron vermicelli
- opakowanie mrożonych lub świeże krewetki
- kilka grzybów shitake (w zastępstwie można użyć 2-3 pieczarki)
- sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- imbir w proszku
- kolendra w proszku
- 1 cebula
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju kokosowego (można dać zwykły jeśli nie mamy kokosowego)
- szczypiorek
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno jeden ząbek czosnku i krewetki. Smażyć mieszając wszystko przez kilka minut. Odstawić z ognia i przełożyć krewetki do miseczki.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i
obsypać kurkumą i ostrą papryką.
Cebulę i imbir pokroić w drobną kostkę
a pozostały czosnek przepuścić przez praskę.
Ponownie rozgrzać odrobinę oleju na patelni i dodać
cebulę. Przesmażyć chwilę i dodać kurczaka. Smażyć chwilę i dodać imbir
oraz czosnek.
Bulion zagotować.
Bulion zagotować.
Gdy wszystko się podsmaży przełożyć zawartość patelni do
garnka z gorącym bulionem.
Dodać krewetki oraz pastę curry, sól, pieprz, trochę
kolendry i sproszkowanego imbiru. Dodajemy też drobno pokrojone grzyby.
Gotować kilka minut a następnie wlać mleczko kokosowe. Zupa powinna się
jeszcze pogotować ok. 10 minut.
Do miseczki wkładamy trochę ugotowanego
makaronu, wlewamy zupę i posypujemy ją drobno
pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz