Chakchouka [szakszuka]- danie na gorąco z papryki, pomidorów i cebuli zapiekane z jajkami.
Według źródeł potrawa ta wywodzi się z Imperium
Otomańskiego. Stała się popularna w krajach Afryki Północnej a w latach 50-tych
trafiła do Izraela za pośrednictwem tunezyjskich Żydów imigrujących z krajów
Maghrebu.
Obecnie szakszuka jest daniem głównie serwowanym
na śniadania w krajach Maghrebu i w Izraelu a od kilku lat coraz bardziej popularnym w Polsce.
- 4 jajka
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 mała cebulka
- 1/2 ząbki czosnku
- bazylia/kolendra/natka
- oliwa
- sól, pieprz, ostra papryka, kumin
- kilka kiełbasek (opcjonalnie)
Na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojoną na kawałki
paprykę i chwilę przesmażyć.
Dodać obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory. Dodać przyprawy.
Wymieszać i smażyć przez około 5 minut.
Jeśli mamy ochotę możemy w tym momencie dodać kilka kiełbasek.
Gdy sos się zredukuje i całość stanie gęstsza, wbić jajka.
Zmniejszyć ogień,
patelnię przykryć pokrywką i gotować do czasu aż białka się zetną. Jajka
doprawić solą i pieprzem. Całe danie posypać listkami bazylii albo pokrojoną drobno natką
lub kolendrą.
Podawać z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz