chakchouka- jajka w pomidorach i papryce


Chakchouka [szakszuka]- danie na gorąco z papryki, pomidorów i cebuli zapiekane z jajkami. 

Według źródeł potrawa ta wywodzi się z Imperium Otomańskiego. Stała się popularna w krajach Afryki Północnej a w latach 50-tych trafiła do Izraela za pośrednictwem tunezyjskich Żydów imigrujących z krajów Maghrebu.
Obecnie szakszuka jest daniem głównie serwowanym na śniadania w krajach Maghrebu i w Izraelu a od kilku lat coraz bardziej popularnym w Polsce.

  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 ząbki czosnku
  • bazylia/kolendra/natka
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra papryka, kumin
  • kilka kiełbasek (opcjonalnie)


Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę i chwilę przesmażyć.

Dodać obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory. Dodać przyprawy. Wymieszać i smażyć przez około 5 minut. Jeśli mamy ochotę możemy w tym momencie dodać kilka kiełbasek. 

Gdy sos się zredukuje i całość stanie gęstsza, wbić jajka. 

Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką i gotować do czasu aż białka się zetną. Jajka doprawić solą i pieprzem. Całe danie posypać  listkami bazylii albo pokrojoną drobno natką lub kolendrą. 

Podawać z pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa