Zupa z kurczakiem i kukurydzą. Uwielbiam ją jeść zarówno latem jak i zimą. Latem z pewnością łatwiej zaopatrzyć się w kolby kukurydzy ale w większości większych sklepów nie ma problemu by kupić je również zimą, chociażby już ugotowane.
SKŁADNIKI:
- 2 kolby kukurydzy
- 2 pomidory
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 marchewka (gotowana w bulionie)
- sól, pieprz
- ostra papryka
- curry lub inna ulubiona przyprawa (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- pół łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia kurczaka
- 1 łyżeczka kurkumy do obtoczenia kurczaka
- pęczek świeżej kolendry
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka pokroić drobno i obtoczyć w mące wymieszanej z kurkumą
i papryką.
Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Przesmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek.
Po chwili dodać
kurczaka i smażyć całość 2 minuty.
Kukurydzę obkroić z kolby za pomocą
noża i dodać na patelnię.
Dwa pomidory obrać ze skórki, zmiksować i
dodać na patelnie. Całość dusić 3 minuty.
Bulion zagotować a następnie
zmniejszyć gaz.
Do garnka z bulionem włożyć całą zawartość patelni oraz
pokrojoną i uprzednio ugotowaną marchewkę. Gotować ok. 10 minut.
Dodać
sól, pieprz, paprykę i ewentualnie inną ulubioną przyprawę. Podawać z
pokrojoną kolendrą
Komentarze
Prześlij komentarz