Zupa z kurczakiem i kukurydzą



Zupa z kurczakiem i kukurydzą. Uwielbiam ją jeść zarówno latem jak i zimą. Latem z pewnością łatwiej zaopatrzyć się w kolby kukurydzy ale w większości większych sklepów nie ma problemu by kupić je również zimą, chociażby już ugotowane.


SKŁADNIKI:
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchewka (gotowana w bulionie)
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • curry lub inna ulubiona przyprawa (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy do obtoczenia kurczaka
  • pęczek świeżej kolendry

WYKONANIE:

Pierś z kurczaka pokroić drobno i obtoczyć w mące wymieszanej z kurkumą i papryką. 

Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek. 

Po chwili dodać kurczaka i smażyć całość 2 minuty. 

Kukurydzę obkroić z kolby za pomocą noża i dodać na patelnię. 

Dwa pomidory obrać ze skórki, zmiksować i dodać na patelnie. Całość dusić 3 minuty. 

Bulion zagotować a następnie zmniejszyć gaz. 

Do garnka z bulionem włożyć całą zawartość patelni oraz pokrojoną i uprzednio ugotowaną marchewkę. Gotować ok. 10 minut. 

Dodać sól, pieprz, paprykę i ewentualnie inną ulubioną przyprawę. Podawać z pokrojoną kolendrą

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa