Ciasto z kremem ajerkoniakowo- kajmakowym


Ciasto z kremem ajerkoniakowo- kajmakowym i porzeczkami. Robię kilka razy do roku, na różne okazje i zawsze budzi zachwyt więc na prawdę polecam :)

Sprawdzi się idealnie jako ciasto świąteczne, imieninowe lub urodzinowe.



Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
 Nasączenie:
  • 125 ml ponczu- czyli zimna przegotowana woda wymieszana z 3 łyżkami wódki
Krem:
  •  350 g masła
  • 400 g masy kajmakowej z puszki
  • 2 łyżeczki kawy
  • ok. 300 g bezików
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej pożeczki
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady

Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać do miski.

Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać cukier cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i wymieszać na wolnych obrotach miksera.

Dodać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. 

Ciasto wyjąć z piekarnika, formę upuścić z 30 cm na podłogę. Ciasto pozostawić w blaszce do wystudzenia. 

Masło utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać kawę, następnie kajmak. Po utarciu masy, wlewać strużką ajerkoniak, cały czas ucierając. Odłożyć. 

Bezy pokroić drobno, wymieszać z kremem kajmakowym. 

Upieczony biszkopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego i wyrównać. Schłodzić. 

Po 3 - 4 godzinach chłodzenia ciasta, ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa