Ciasto z kremem ajerkoniakowo- kajmakowym i porzeczkami. Robię kilka razy do roku, na różne okazje i zawsze budzi zachwyt więc na prawdę polecam :)
Sprawdzi się idealnie jako ciasto świąteczne, imieninowe lub urodzinowe.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 35 g kakao
- 125 ml ponczu- czyli zimna przegotowana woda wymieszana z 3 łyżkami wódki
- 350 g masła
- 400 g masy kajmakowej z puszki
- 2 łyżeczki kawy
- ok. 300 g bezików
- 1 słoik dżemu z czarnej pożeczki
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady
Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać do miski.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić białka ze
szczyptą soli. Dodawać cukier cały czas ubijając. Po
zakończeniu ubijania dodać żółtka i wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Dodać przesianą mąkę z kakao,
delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do formy,
wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC do
tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika, formę upuścić z 30 cm na
podłogę. Ciasto pozostawić w blaszce do wystudzenia.
Masło utrzeć do powstania puszystej masy.
Dodać kawę, następnie kajmak. Po utarciu masy, wlewać strużką ajerkoniak, cały czas ucierając. Odłożyć.
Bezy
pokroić drobno, wymieszać z kremem kajmakowym.
Upieczony biszkopt
pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu. Na
wierzch wyłożyć warstwę kremu kajmakowego i wyrównać. Schłodzić.
Po 3 - 4
godzinach chłodzenia ciasta, ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem
posypać startą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz