SKŁADNIKI:
- 2 opakowania ciasto filo
- 500 g orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g masła klarowanego
- kilka posiekanych pistacji
- 1 łyżeczka cynamonu
syrop:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Zaczynamy od
przygotowania syropu który musi mieć czas aby wystygnąć.
Do garnka wlać wszystkie składniki i mieszać aż do zagotowania.
Następnie gotować na wolnym ogniu aż do powstania syropu. Gotowy odstawić na bok.
Do garnka wlać wszystkie składniki i mieszać aż do zagotowania.
Następnie gotować na wolnym ogniu aż do powstania syropu. Gotowy odstawić na bok.
Orzechy
zblendować w blenderze i wymieszać z cynamonem i cukrem. Podzielić na 2 części.
Ciasto filo
pokroić na prostokąty dopasowane rozmiarem do blaszki. Pędzelkiem posmarować
blaszkę masłem i położyć pierwszy arkusz ciasta. Wierzch posmarować masłem i
przykryć następnym arkuszem. Układać w ten sposób 8 warstw (arkusze nieużytego
jeszcze ciasta trzymać pod ściereczką aby nie wyschło).
Wysypać na
ostatnią warstwę ciasta pierwszą część orzechów. Na wierzchu ułożyć kolejny
arkusz ciasta, posmarować za pomocą pędzelka masłem, ułożyć kolejny arkusz i
również posmarować jego wierzch i położyć trzecią warstwę filo. Posmarować
masłem i wysypać drugą część orzechów. Ułożyć w analogiczny sposób kolejnych 8
warstw.
(czyli 8
warstw filo, orzechy, 3 warstwy filo, orzechy, 8 warstw filo)
Ciasto
pokroić w blaszce ostrym nożem na małe kawałki (kwadraty, prostokąty, romby lub
trójkąty). Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż kolor
baklawy będzie złoty.
Gdy ciasto już będzie upieczone, wyjąć z piekarnika i polać od razu syropem i zostawić aż ostygnie.
Wierzch można udekorować posiekanymi pistacjami
Gdy ciasto już będzie upieczone, wyjąć z piekarnika i polać od razu syropem i zostawić aż ostygnie.
Wierzch można udekorować posiekanymi pistacjami
Komentarze
Prześlij komentarz