Przejdź do głównej zawartości

Baklawa



SKŁADNIKI:
  • 2 opakowania ciasto filo
  • 500 g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g masła klarowanego
  • kilka posiekanych pistacji
  • 1 łyżeczka cynamonu

syrop:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania syropu który musi mieć czas aby wystygnąć. 

Do garnka wlać wszystkie składniki i mieszać aż do zagotowania.

Następnie gotować na wolnym ogniu aż do powstania syropu. Gotowy odstawić na bok.

Orzechy zblendować w blenderze i wymieszać z cynamonem i cukrem. Podzielić na 2 części.

Ciasto filo pokroić na prostokąty dopasowane rozmiarem do blaszki. Pędzelkiem posmarować blaszkę masłem i położyć pierwszy arkusz ciasta. Wierzch posmarować masłem i przykryć następnym arkuszem. Układać w ten sposób 8 warstw (arkusze nieużytego jeszcze ciasta trzymać pod ściereczką aby nie wyschło). 

Wysypać na ostatnią warstwę ciasta pierwszą część orzechów. Na wierzchu ułożyć kolejny arkusz ciasta, posmarować za pomocą pędzelka masłem, ułożyć kolejny arkusz i również posmarować jego wierzch i położyć trzecią warstwę filo. Posmarować masłem i wysypać drugą część orzechów. Ułożyć w analogiczny sposób kolejnych 8 warstw.
(czyli 8 warstw filo, orzechy, 3 warstwy filo, orzechy, 8 warstw filo)

Ciasto pokroić w blaszce ostrym nożem na małe kawałki (kwadraty, prostokąty, romby lub trójkąty). Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż kolor baklawy będzie złoty. 

Gdy ciasto już będzie upieczone, wyjąć z piekarnika i polać od razu syropem i zostawić aż ostygnie. 

Wierzch można udekorować posiekanymi pistacjami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło