Baklawa



SKŁADNIKI:
  • 2 opakowania ciasto filo
  • 500 g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g masła klarowanego
  • kilka posiekanych pistacji
  • 1 łyżeczka cynamonu

syrop:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania syropu który musi mieć czas aby wystygnąć. 

Do garnka wlać wszystkie składniki i mieszać aż do zagotowania.

Następnie gotować na wolnym ogniu aż do powstania syropu. Gotowy odstawić na bok.

Orzechy zblendować w blenderze i wymieszać z cynamonem i cukrem. Podzielić na 2 części.

Ciasto filo pokroić na prostokąty dopasowane rozmiarem do blaszki. Pędzelkiem posmarować blaszkę masłem i położyć pierwszy arkusz ciasta. Wierzch posmarować masłem i przykryć następnym arkuszem. Układać w ten sposób 8 warstw (arkusze nieużytego jeszcze ciasta trzymać pod ściereczką aby nie wyschło). 

Wysypać na ostatnią warstwę ciasta pierwszą część orzechów. Na wierzchu ułożyć kolejny arkusz ciasta, posmarować za pomocą pędzelka masłem, ułożyć kolejny arkusz i również posmarować jego wierzch i położyć trzecią warstwę filo. Posmarować masłem i wysypać drugą część orzechów. Ułożyć w analogiczny sposób kolejnych 8 warstw.
(czyli 8 warstw filo, orzechy, 3 warstwy filo, orzechy, 8 warstw filo)

Ciasto pokroić w blaszce ostrym nożem na małe kawałki (kwadraty, prostokąty, romby lub trójkąty). Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż kolor baklawy będzie złoty. 

Gdy ciasto już będzie upieczone, wyjąć z piekarnika i polać od razu syropem i zostawić aż ostygnie. 

Wierzch można udekorować posiekanymi pistacjami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa