Ciasto:
- 200 g semoliny (w zastępstwie najdrobniejsza kasza manna)
- 200 g mąki pszennej
- 15 g masła klarowanego
- 100 ml oleju
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 60 g daktyli
- 15 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 ml wody
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- olej
Daktyle umyć i gotować na parze przez ok. 15 min. Następnie wyjąć i wyrzucić pestki a daktyle zmiksować razem z cynamonem, zmielonymi migdałami oraz wodą z kwiatu pomarańczy do połączenia się wszystkich składników. Odstawić do lodówki.
Do garnka wsypać cukier, dodać wodę, miód i wodę z kwiatu pomarańczy. Gotować aż wszystko się rozpuści i nieco zgęstnieje.
Masło klarowane rozpuścić. Do miski wsypać kaszę, wlać ostudzone masło i olej. Dodać mąkę, cynamon, sól. Wymieszać. Dodać obie wody i zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Nadzienie daktylowe podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta zrolować. W cieście zrobić rowek i włożyć do niego nadzienie. Delikatnie spłaszczyć i ponownie zrolować. Kroić nożem ciasteczka o długości 3-4 cm. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta i nadzienia.
Rozgrzać olej i smażyć ciasteczka aż będą złote. Odłożyć na ręcznik papierowy. Gdy wszystkie już będą gotowe, podgrzać syrop i maczać w nim każde ciasteczko przez kilka sekund. Gotowe układać na talerzyku.
Komentarze
Prześlij komentarz