makrout- ciasteczka z nadzieniem daktylowo-migdałowym


Popularny w Algierii, Tunezji, Maroku, Libii makrout to ciasteczka robione z semoliny i mąki z nadzieniem daktylowo-migdałowym. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne :)

Ciasto:

  • 200 g semoliny (w zastępstwie najdrobniejsza kasza manna)
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g masła klarowanego
  • 100 ml oleju
  • ok. 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 60 g daktyli
  • 15 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • szczypta cynamonu
Syrop:
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
Dodatkowo:
  • olej

Daktyle umyć i gotować na parze przez ok. 15 min. Następnie wyjąć i wyrzucić pestki a daktyle zmiksować razem z cynamonem, zmielonymi migdałami oraz wodą z kwiatu pomarańczy do połączenia się wszystkich składników. Odstawić do lodówki.

Do garnka wsypać cukier, dodać wodę, miód i wodę z kwiatu pomarańczy. Gotować aż wszystko się rozpuści i nieco zgęstnieje.

Masło klarowane rozpuścić. Do miski wsypać kaszę, wlać ostudzone masło i olej. Dodać mąkę, cynamon, sól. Wymieszać. Dodać obie wody i zagnieść elastyczne ciasto.



Ciasto podzielić na dwie części. Nadzienie daktylowe podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta zrolować. W cieście zrobić rowek i włożyć do niego nadzienie. Delikatnie spłaszczyć i ponownie zrolować. Kroić nożem ciasteczka o długości 3-4 cm. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta i nadzienia.

Rozgrzać olej i smażyć ciasteczka aż będą złote. Odłożyć na ręcznik papierowy. Gdy wszystkie już będą gotowe, podgrzać syrop i maczać w nim każde ciasteczko przez kilka sekund. Gotowe układać na talerzyku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa