Składniki:
✔ 4-6 filetów z ryby (np. dorsz, sola, flądra)
✔ olej
✔ sól i pieprz
składniki na ciasto:
✔ ½ szklanki piwa jasnego
✔ 1 jajko
✔ ¾ szklanki mąki pszennej
✔ ½ łyżeczki proszku do pieczenia
✔ sól i pieprz
Jeśli korzystamy z filetów mrożonych należy dobrze je rozmrozić i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli korzystamy z filetów świeżych należy je opłukać i również wysuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Rybę opruszyć z obu stron solą i pieprzem.
W misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem, jajko, piwo oraz przyprawy i zmiksować do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. W razie potrzeby należy dosypać więcej mąki lub dolać piwa. Na patelni rozgrzać olej. Rybę zanurzać w cieście i kłaść na głęboki, rozgrzany olej. Smażyć przez kilka minut z obu stron i od razu przekładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Rybę podawać razem z ziemniakami/frytkami i ulubioną surówką oraz plasterkiem cytryny.
W misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem, jajko, piwo oraz przyprawy i zmiksować do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. W razie potrzeby należy dosypać więcej mąki lub dolać piwa. Na patelni rozgrzać olej. Rybę zanurzać w cieście i kłaść na głęboki, rozgrzany olej. Smażyć przez kilka minut z obu stron i od razu przekładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Rybę podawać razem z ziemniakami/frytkami i ulubioną surówką oraz plasterkiem cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz