Ryba w cieście piwnym


Ryba w cieście piwnym. Przepis który warto wypróbować.

Ci, którzy nie lubią piwa nawet nie poczują jego smaku w cieście. Piwne bąbelki sprawiają, że ciasto jest puszyste i otula rybę grubą panierką. 

Składniki:

  4-6 filetów z ryby (np. dorsz, sola, flądra)
olej
  sól i pieprz

składniki na ciasto:
  ½ szklanki piwa jasnego
  1 jajko
  ¾ szklanki mąki pszennej
  ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  sól i pieprz

Jeśli korzystamy z filetów mrożonych należy dobrze je rozmrozić i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli korzystamy z filetów świeżych należy je opłukać i również wysuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Rybę opruszyć z obu stron solą i pieprzem. 

W misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem, jajko, piwo oraz przyprawy i zmiksować do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. W razie potrzeby należy dosypać więcej mąki lub dolać piwa. Na patelni rozgrzać olej. Rybę zanurzać w cieście i kłaść na głęboki, rozgrzany olej. Smażyć przez kilka minut z obu stron i od razu przekładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Rybę podawać razem z ziemniakami/frytkami i ulubioną surówką oraz plasterkiem cytryny. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa