- kalafior
- łyżka oleju
- udziki z kurczaka
- cebula
- garść cieciorki
- sól, pieprz
- szafran (opcjonalnie)
- laska cynamonu
- kurkuma
- papryka czerwona słodka
- cynamon
- natka
- łyżka mleka
Sposób pierwszy (kalafior i zupa-sos)
Do nagrzanego garnka wlać łyżkę oleju. Dodać startą na tarce cebulkę, mięso, cieciorkę. Chwilę przesmażyć.
Zalać wodą i dodać pieprz, sól,
szafran, laskę cynamonu, odrobinę kurkumy oraz papryki czerwonej słodkiej. Gotować.
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. Moczyć w mieszance rozbełtanego jajka,
pieprzu, soli, cynamonu, siekanej natki i łyżki mleka.
Smażyć na złoty kolor.
Gdy sos- zupa będzie gotowa, dodać kalafiora i gotować go do miękkości.
Można
wyłowić i jeść kalafiora oddzielnie lub jako zupę.
Sposób drugi (bez sosu)
Kalafiora gotować na parze lub w wodzie aż będzie al dente. Następnie gdy wystygnie maczać go w mieszance rozbełtanego jajka,
pieprzu, soli, cynamonu, siekanej natki i łyżki mleka. Smażyć na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz