Algierski przepis na kalafiora







  • kalafior
  • łyżka oleju
  • udziki z kurczaka 
  • cebula
  • garść cieciorki
  • sól, pieprz
  • szafran (opcjonalnie)
  • laska cynamonu
  • kurkuma
  • papryka czerwona słodka
  • cynamon 
  • natka
  • łyżka mleka



Sposób pierwszy (kalafior i zupa-sos)

Do nagrzanego garnka wlać łyżkę oleju. Dodać startą na tarce cebulkę, mięso, cieciorkę. Chwilę przesmażyć. 
Zalać wodą i dodać pieprz, sól, szafran, laskę cynamonu, odrobinę kurkumy oraz papryki czerwonej słodkiej. Gotować.
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. Moczyć w mieszance rozbełtanego jajka, pieprzu, soli, cynamonu, siekanej natki i łyżki mleka. 
Smażyć na złoty kolor. 
Gdy sos- zupa będzie gotowa, dodać kalafiora i gotować go do miękkości. 
Można wyłowić i jeść kalafiora oddzielnie lub jako zupę. 

Sposób drugi (bez sosu)

Kalafiora gotować na parze lub w wodzie aż będzie al dente. Następnie gdy wystygnie maczać go w mieszance rozbełtanego jajka, pieprzu, soli, cynamonu, siekanej natki i łyżki mleka. Smażyć na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa