Pasta z czerwonej fasoli



Pasta z czerwonej fasoli. Wegańska i moim zdaniem przepyszna. Bardzo lubię pasty warzywne i ta jest jedną z moich ulubionych obok baba ghanoush i hummusu z burakiem oraz hummusu z suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki oliwy
  • pół ząbka czosnku (opcjonalnie, można pominąć ale ja dodałam)
  • mały kawałek buraka ugotowanego albo surowego (opcjonalnie ale podkręci kolor)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kuminu (opcjonalnie, można pominąć ale ja dodałam)

WYKONANIE

Fasolę odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć do blendera lub miski w której będzie się blendować pastę. Dodać pozostałe składniki i zblendować wszystko na jednolitą, smarowną pastę.

Kanapki z nią smakują fantastycznie gdy podamy je z dodatkiem kiełków, ogórka, papryki i pomidorów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Wino w Algierii- algierskie wina