Pasta z czerwonej fasoli. Wegańska i moim zdaniem przepyszna. Bardzo lubię pasty warzywne i ta jest jedną z moich ulubionych obok baba ghanoush i hummusu z burakiem oraz hummusu z suszonymi pomidorami.
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki oliwy
- pół ząbka czosnku (opcjonalnie, można pominąć ale ja dodałam)
- mały kawałek buraka ugotowanego albo surowego (opcjonalnie ale podkręci kolor)
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- szczypta kuminu (opcjonalnie, można pominąć ale ja dodałam)
WYKONANIE
Fasolę odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć do blendera lub miski w której będzie się blendować pastę. Dodać pozostałe składniki i zblendować wszystko na jednolitą, smarowną pastę.
Kanapki z nią smakują fantastycznie gdy podamy je z dodatkiem kiełków, ogórka, papryki i pomidorów.
Komentarze
Prześlij komentarz