Tradycyjny hummus jest już pewnie dobrze znany większości z Was. Jeśli jednak jeszcze go nie jedliście lub nie próbowaliście robić go sami to kliknijcie tutaj po przepis hummus
Hummus z buraka to różowa kombinacja zwykłego przepisu z pieczonym burakiem. Zdrowa i ciesząca oko :)
SKŁADNIKI:
- puszka ciecierzycy lub 400 g suchej którą należy namoczyć przez całą noc a następnie ugotować do miękkości
- 1 mały burak lub połowa dużego
- 1 duża łyżka pasty tahini (kliknij tutaj po przepis na pastę tahini )
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek (tyle aby uzyskać kremową konsystencję)
- sól
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta ostrej papryki
- szczypta czarnuszki (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Buraka umyć i zawinąć w folię. Piec aż będzie miękki (sprawdzać za pomocą drewnianego patyczka).
Gdy ostygnie obrać go ze skórki i przekroić na mniejsze kawałki.
Do blendera wrzucić odsączoną ciecierzycę, buraka, tahini, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
Miksować do powstania smarownej pasty ( w razie potrzeby dolać oliwę i ponownie zmiksować).
Gotową pastą smarować pieczywo. Można posypać wierzch kanapek czarnuszką i kminem rzymskim.
Hummus można przełożyć do słoiczka lub pojemniczka i trzymać spokojnie nawet tydzień.
Komentarze
Prześlij komentarz