Hummus z burakiem



Tradycyjny hummus jest już pewnie dobrze znany większości z Was. Jeśli jednak jeszcze go nie jedliście lub nie próbowaliście robić go sami to kliknijcie tutaj po przepis hummus

Hummus z buraka to różowa kombinacja zwykłego przepisu z pieczonym burakiem. Zdrowa i ciesząca oko :)


SKŁADNIKI:

  • puszka ciecierzycy lub 400 g suchej którą należy namoczyć przez całą noc a następnie ugotować do miękkości
  • 1 mały burak lub połowa dużego
  • 1 duża łyżka pasty tahini (kliknij tutaj po przepis na pastę tahini )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek (tyle aby uzyskać kremową konsystencję)
  • sól
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta czarnuszki (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Buraka umyć i zawinąć w folię. Piec aż będzie miękki (sprawdzać za pomocą drewnianego patyczka). 

Gdy ostygnie obrać go ze skórki i przekroić na mniejsze kawałki. 

Do blendera wrzucić odsączoną ciecierzycę, buraka, tahini, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawy. 

Miksować do powstania smarownej pasty ( w razie potrzeby dolać oliwę i ponownie zmiksować). 

Gotową pastą smarować pieczywo. Można posypać wierzch kanapek czarnuszką i kminem rzymskim. 

Hummus można przełożyć do słoiczka lub pojemniczka i trzymać spokojnie nawet tydzień. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa