Maamoul- kruche ciasteczka z daktylami



Ciasteczka maamoul to tradycyjne arabskie, kruche ciasteczka nadziewane masą z daktyli. Popularne w krajach arabskich i Izraelu. Pieczone z dodatkiem aromatyzowanej wody z kwiatu pomarańczy co nadaje im oryginalnego i pięknego zapachu i smaku. 

SKŁADNIKI:
  • 400 g najdrobniejszej semoliny *
  • 300 g mąki
  • 200 g masła (prawdziwego, dobrej jakości)
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 lub 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (ewentualnie można pominąć) **
pasta daktylowa:
  • 250 g pasty daktylowej (gotowej ze sklepu lub zrobionej samemu- daktyle gotuje się na parze, wyjmuje pestki i ugniata widelcem aż powstanie konsystencja gęstej pasty)
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina przyprawy z kardamonem, goździkiem i cynamonem 
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
* semolina bez problemu jest dostępna w sklepach arabskich lub internetowych albo takich z produktami z różnych stron świata. Niektórzy robią też maamoul z użyciem najdrobniejszej kaszy mannej
** woda z kwiatu pomarańczy inaczej mazhar dostępna jest w sklepach arabskich, internetowych lub z produktami z różnych stron świata. 

WYKONANIE:

Do gotowej pasty daktylowej dodać przyprawy, olej i wodę z kwiatu pomarańczy. Wszystko wymieszać i odstawić na bok. 

Do miski wsypać semolinę, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło. 
Wszystko dobrze wymieszać i dodać wodę z kwiatu pomarańczy. 
Szybko wyrobić ciasto i uformować w kulę. Pozostawić na ok 30 minut. 

Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości niezbyt dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczyć nieco na dłoni. Włożyć małą kulkę nadzienia daktylowego i zalepić. Uformować w kulkę a następnie delikatnie ją spłaszczyć. 
Można także formować ciasteczka w specjalnych foremkach do maamoul (do kupienia w sklepach arabskich). 

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut pilnując aby pozostałe białe ponieważ oryginalne maamoul są właśnie białe a nie rumiane. 

Po upieczeniu można je opruszyć cukrem pudrem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa