Ciasteczka maamoul to tradycyjne arabskie, kruche ciasteczka nadziewane masą z daktyli. Popularne w krajach arabskich i Izraelu. Pieczone z dodatkiem aromatyzowanej wody z kwiatu pomarańczy co nadaje im oryginalnego i pięknego zapachu i smaku.
SKŁADNIKI:
- 400 g najdrobniejszej semoliny *
- 300 g mąki
- 200 g masła (prawdziwego, dobrej jakości)
- 150 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 lub 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (ewentualnie można pominąć) **
- 250 g pasty daktylowej (gotowej ze sklepu lub zrobionej samemu- daktyle gotuje się na parze, wyjmuje pestki i ugniata widelcem aż powstanie konsystencja gęstej pasty)
- 2 łyżki oleju
- odrobina przyprawy z kardamonem, goździkiem i cynamonem
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
* semolina bez problemu jest dostępna w sklepach arabskich lub internetowych albo takich z produktami z różnych stron świata. Niektórzy robią też maamoul z użyciem najdrobniejszej kaszy mannej
** woda z kwiatu pomarańczy inaczej mazhar dostępna jest w sklepach arabskich, internetowych lub z produktami z różnych stron świata.
Do gotowej pasty daktylowej dodać przyprawy, olej i wodę z kwiatu pomarańczy. Wszystko wymieszać i odstawić na bok.
Do miski wsypać semolinę, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło.
Wszystko dobrze wymieszać i dodać wodę z kwiatu pomarańczy.
Szybko wyrobić ciasto i uformować w kulę. Pozostawić na ok 30 minut.
Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości niezbyt dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczyć nieco na dłoni. Włożyć małą kulkę nadzienia daktylowego i zalepić. Uformować w kulkę a następnie delikatnie ją spłaszczyć.
Można także formować ciasteczka w specjalnych foremkach do maamoul (do kupienia w sklepach arabskich).
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut pilnując aby pozostałe białe ponieważ oryginalne maamoul są właśnie białe a nie rumiane.
Po upieczeniu można je opruszyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz