Przejdź do głównej zawartości

Maamoul- kruche ciasteczka z daktylami



Ciasteczka maamoul to tradycyjne arabskie, kruche ciasteczka nadziewane masą z daktyli. Popularne w krajach arabskich i Izraelu. Pieczone z dodatkiem aromatyzowanej wody z kwiatu pomarańczy co nadaje im oryginalnego i pięknego zapachu i smaku. 

SKŁADNIKI:
  • 400 g najdrobniejszej semoliny *
  • 300 g mąki
  • 200 g masła (prawdziwego, dobrej jakości)
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 lub 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (ewentualnie można pominąć) **
pasta daktylowa:
  • 250 g pasty daktylowej (gotowej ze sklepu lub zrobionej samemu- daktyle gotuje się na parze, wyjmuje pestki i ugniata widelcem aż powstanie konsystencja gęstej pasty)
  • 2 łyżki oleju
  • odrobina przyprawy z kardamonem, goździkiem i cynamonem 
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
* semolina bez problemu jest dostępna w sklepach arabskich lub internetowych albo takich z produktami z różnych stron świata. Niektórzy robią też maamoul z użyciem najdrobniejszej kaszy mannej
** woda z kwiatu pomarańczy inaczej mazhar dostępna jest w sklepach arabskich, internetowych lub z produktami z różnych stron świata. 

WYKONANIE:

Do gotowej pasty daktylowej dodać przyprawy, olej i wodę z kwiatu pomarańczy. Wszystko wymieszać i odstawić na bok. 

Do miski wsypać semolinę, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło. 
Wszystko dobrze wymieszać i dodać wodę z kwiatu pomarańczy. 
Szybko wyrobić ciasto i uformować w kulę. Pozostawić na ok 30 minut. 

Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości niezbyt dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczyć nieco na dłoni. Włożyć małą kulkę nadzienia daktylowego i zalepić. Uformować w kulkę a następnie delikatnie ją spłaszczyć. 
Można także formować ciasteczka w specjalnych foremkach do maamoul (do kupienia w sklepach arabskich). 

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok 20 minut pilnując aby pozostałe białe ponieważ oryginalne maamoul są właśnie białe a nie rumiane. 

Po upieczeniu można je opruszyć cukrem pudrem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło