Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną




Pyszne kotleciki z kaszą jaglaną, jajkiem, szczypiorkiem i koperkiem. Wspaniale smakują z ziemniakami i mizerią :)


SKŁADNIKI:
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej
  • bułka tarta do obtoczenia

WYKONANIE:

Kaszę jaglaną wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Odcedzić, wsypać do garnuszka i dolać mleko. 

Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu. 

5 jajek ugotować na twardo. 

Kaszę i ugotowane jajka włożyć do miski i dokładnie rozgnieść. Dodać 1 surowe jajko, pieprz oraz sól a także 1 łyżkę bułki tartej, koperek i szczypiorek. 

Wszystko wymieszać dokładnie i uformować kotleciki. Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki na średnim ogniu przez ok 2-3 minuty z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa