Kremowy sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową




Najlepszy sernik jaki można sobie wyobrazić- kremowy, wilgotny, pełen rodzynek i skórki pomarańczowej. Oblany czekoladą. Koniecznie wypróbujcie :)


SKŁADNIKI:
  • 1000 g białego sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo aromat waniliowy lub rumowy
  • rodzynki i/lub kandyzowana skórka pomarańczowa
polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej i niewielka ilość śmietanki 30% 
spód:
  • opakowanie herbatników maślanych
  • 60-70 g masła
WYKONANIE:

Herbatniki zblendować i dodać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać i przesypać do wyłożonej papierem tortownicy (24-26 cm) i uklepać dokładnie spód.

Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. 

Dodać żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną i miksować dalej. 

Dodawać partiami ser i miksować na niewielkich obrotach. 

Dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową i wymieszać. 

Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać łyżką. 

Masę serową przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 60 minut w temperaturze 180°C. 

Upieczony sernik wystudzić w uchylonym piekarniku. 

 Gdy sernik już ostygnie polać go polewą czekoladową ( ja roztapiam w kąpieli wodnej 200 g czekolady wraz z niewielką ilością śmietanki 30%).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa