Przejdź do głównej zawartości

Kremowy sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową




Najlepszy sernik jaki można sobie wyobrazić- kremowy, wilgotny, pełen rodzynek i skórki pomarańczowej. Oblany czekoladą. Koniecznie wypróbujcie :)


SKŁADNIKI:
  • 1000 g białego sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo aromat waniliowy lub rumowy
  • rodzynki i/lub kandyzowana skórka pomarańczowa
polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej i niewielka ilość śmietanki 30% 
spód:
  • opakowanie herbatników maślanych
  • 60-70 g masła
WYKONANIE:

Herbatniki zblendować i dodać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać i przesypać do wyłożonej papierem tortownicy (24-26 cm) i uklepać dokładnie spód.

Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. 

Dodać żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną i miksować dalej. 

Dodawać partiami ser i miksować na niewielkich obrotach. 

Dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową i wymieszać. 

Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać łyżką. 

Masę serową przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 60 minut w temperaturze 180°C. 

Upieczony sernik wystudzić w uchylonym piekarniku. 

 Gdy sernik już ostygnie polać go polewą czekoladową ( ja roztapiam w kąpieli wodnej 200 g czekolady wraz z niewielką ilością śmietanki 30%).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Prawdziwa kuchnia algierska jest aromatyczna i obfituje w różne przyprawy i zioła które nadają niesamowity smak i aromat przygotowywanym potrawom. Algierska kuchnia dziedziczy kulinarne tradycje berberskie, francuskie, hiszpańskie i otomańskie. Bazuje na świeżych i nie przetworzonych produktach- baraninie, jagnięcinie, drobiu, wołowinie (na pustyni popularne jest mięso wielbłąda), rybach (np.sardynki, dorada, miecznik, tuńczyk) i owocach morza (np.krewetki, mule, kalmary). Na owocach np. świeżych figach, owocach opuncji figowej, daktylach. Daktyle właściwie je się zarówno świeże jak i suszone. Algierczycy lubią je przegryzać jako przekąskę a także przygotowywać z nich różne słodkości. Prawie każde danie zawiera dużą ilość warzyw, zwłaszcza bakłażanów, cukinii, pomidorów, ziemniaków, słodkiej papryki, selera, ciecierzycy. Popularne są oliwki- zarówno zielone jak i czarne. Jedzone w sałatkach i gotowane w różnych daniach. Skoro już mowa o oliwkach to koniecznie muszę wspomnie

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Jeśli wydaje Wam się, że w Algierii ludzie posługują się klasycznym arabskim to jesteście w błędzie. Algierczycy bowiem uczą się go dopiero w szkole i nie używają go na co dzień. Języki w Algierii to dość skomplikowany temat gdyż w tym kraju  trzy główne języki jakimi posługują się ludzie to dialekt algierski (dardża), język tamazigh i język francuski. Do tego dochodzą także inne dialekty języka berberskiego (tamazigh).  Oryginalnym językiem Algierii był język berberski ponieważ to nie Arabowie lecz Berberowie (zwani inaczej amazigh) są rdzenną ludnością tego kraju. Berberski miał w Algierii (i ma nadal) różne dialekty. Arabski przybył do kraju gdy Algierię najechali Arabowie. To oni wprowadzili do Algierii kulturę arabską i islam. Kiedy kraj najechali i skolonizowali Francuzi, próbowali pozbyć się rodzimej kultury, a jednym ze sposobów, było narzucenie ludziom języka francuskiego. Po odzyskaniu niepodległości język arabski został ogłoszony językiem urzędowym. Zaś w 2016 roku

Szorba- algierska zupa

Szorba- pyszna zupa z Algierii. Aromatyczna i przepyszna. Pachnąca obłędnie przyprawami. Niezwykle popularna zupa w tym kraju, na równi z harirą.  Występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. Zazwyczaj gotowana na baraninie, chociaż wiele osób preferuje cielęcinę lub kurczaka. Na północy Algierii warzywa zmieniają się zgodnie z sezonami- latem cukinia lub bakłażany a wiosną groszek lub fasola. Niektórzy lubią szorbę bez dodatków, inni z kaszką frik (ze zmiażdżonej pszenicy durum) a jeszcze inni z drobnym makaronem vermicelli. W wielu wersjach, pod koniec gotowania dodaje się suszoną lub świeżą miętę. Na wschodzie Algierii zupa ta bywa nazywana ,,djari'' i ma gładką konsystencję. Szorba może być także ,,biała'' przypominająca z wyglądu nasz polski rosół. Podobnie jak jej ,,czerwona''wersja  występuje w kilku wersjach w zależności od regionu. W Algierze lubi się dodawać do niej cynamon, zaś na wschodzie kraju przyprawa ta rzadko występuje w sło