Najlepszy sernik jaki można sobie wyobrazić- kremowy, wilgotny, pełen rodzynek i skórki pomarańczowej. Oblany czekoladą. Koniecznie wypróbujcie :)
SKŁADNIKI:
- 1000 g białego sera z wiaderka
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo aromat waniliowy lub rumowy
- rodzynki i/lub kandyzowana skórka pomarańczowa
- 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej i niewielka ilość śmietanki 30%
- opakowanie herbatników maślanych
- 60-70 g masła
WYKONANIE:
Herbatniki zblendować i dodać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać i przesypać do wyłożonej papierem tortownicy (24-26 cm) i uklepać dokładnie spód.
Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej masy.
Dodać żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną i miksować dalej.
Dodawać partiami ser i miksować na niewielkich obrotach.
Dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową i wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać łyżką.
Masę serową przelać do tortownicy i piec w 180 stopniach przez około 60 minut w temperaturze
180°C.
Upieczony sernik wystudzić w uchylonym piekarniku.
Gdy sernik już ostygnie polać go polewą czekoladową ( ja roztapiam w
kąpieli wodnej 200 g czekolady wraz z niewielką ilością śmietanki 30%).
Komentarze
Prześlij komentarz