Zupa-krem marchewkowo-pomarańczowa



 SKŁADNIKI:
  • 500 g marchwi
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • starta skórka z połówki pomarańczy
  • pół litra bulionu warzywnego
  • papryka ostra
  • imbir w proszku lub mały kawałek świeżego, obranego imbiru
  • sól, pieprz
  • mleczko kokosowe (opcjonalnie)
WYKONANIE:

Marchew (uprzednio obraną) oraz cebulę pokroić na małe kawałki. 

W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa i chwilę przesmażyć. 

Wlać bulion warzywny i gotować aż marchewka i cebulka będą miękkie. 

Dolać sok z pomarańczy, dodać sól, pieprz, paprykę oraz imbir i skórkę z pomarańczy. 

Zblendować zupę na krem za pomocą blendera. Podgotować jeszcze 10 minut. 

Na koniec można dodać troszkę mleczka kokosowego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa