SKŁADNIKI:
- 500 g marchwi
- 1 średniej wielkości cebula
- 1,5 łyżki masła
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- starta skórka z połówki pomarańczy
- pół litra bulionu warzywnego
- papryka ostra
- imbir w proszku lub mały kawałek świeżego, obranego imbiru
- sól, pieprz
- mleczko kokosowe (opcjonalnie)
Marchew (uprzednio obraną) oraz cebulę pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać masło, dodać warzywa i chwilę przesmażyć.
Wlać bulion warzywny i gotować aż marchewka i cebulka będą miękkie.
Dolać sok z pomarańczy, dodać sól, pieprz, paprykę oraz imbir i skórkę z pomarańczy.
Zblendować zupę na krem za pomocą blendera. Podgotować jeszcze 10 minut.
Na koniec można dodać troszkę mleczka kokosowego.
Komentarze
Prześlij komentarz