Tahini- pasta sezamowa


Tahini, tahina, pasta sezamowa- to pasta przygotowana ze zmielonych nasion sezamu.

Składnik wielu potraw kuchni bliskowschodniej. Tahini dodaje się do hummusubaba ghanoush, sosu tahini. Wykorzystuje się ją do zrobienia domowej chałwy, można nią smarować pieczywo.

Domowa jest łatwa do przygotowania i zdecydowanie tańsza niż ta ze sklepu


SKŁADNIKI:
  • 300 g sezamu
  • 2-4 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego (opcjonalnie, jeśli macie bardzo dobry blender to nie dodawajcie oleju)


WYKONANIE:

Na rozgrzaną i suchą patelnie wsypać sezam i prażyć go na małym ogniu, mieszając co chwila. 

Gdy nabierze złotego koloru należy przesypać go do miski i zostawić do wystudzenia. 

Sezam przełożyć do blendera (dodać olej jeśli zależy wam na rzadszej konsystencji lub wasz blender nie radzi sobie ze zblendowaniem samych ziarenek) i miksować tak długo aż zacznie wydzielać olej i nabierze odpowiedniej gładkiej konsystencji. 

Jeśli sezam zacznie przywierać do boków blendera należy go co jakiś czas przemieszać łyżeczką. 

Cały proces powinien zająć ok. 10 minut. 

Gotową pastę ostudzić i przełożyć do szklanego słoiczka. Przechowywać w lodówce


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kuchnia algierska w pigułce

Języki w Algierii- w jakim języku mówią Algierczycy

Szorba- algierska zupa